I Bergen har boligprisene gått ned med 0,1 prosent fra mai til juni i år. I hele landet gikk prisene ned med 0,4 prosent, når de ikke er sesongjustert.

— Bergen har hatt et godt marked langt uti juni og holder seg bedre enn landsgjennomsnittet. Normalt faller prisene mer enn 0,1 prosent i juni, sier administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), som publiserer boligprisstatistikken.

I områdene Fana og Ytrebygda og Fyllingsdalen og Laksevåg har prisene holdt seg på samme nivå i juni som i mai.

Stort press

Boligprisene i Norge flater ut i løpet av 2013.

— Og takk og lov for det. Prisutviklingen i 2011 og 2012 har vært sterkere enn vi ønsker oss. Når prisoppgangen er høy, er risikoen for prisfall større. Nå blir prisutviklingen mer moderat, og det er sunt for norsk økonomi, sier Dreyer.

Ifølge Eff-direktøren er Bergen en av regionene med størst press for tiden.

— Av de fire store byene, er tempoet høyest i Bergen. Hovedårsaken er at det fremdeles er underskudd på boliger i Bergen, mens det har vært mer boligbygging i de andre byene, sier Dreyer.

Kurt F. Buck er regionsjef i EiendomsMegler 1 i Hordaland.

— Vi håper at det blir en noe avdempet vekst fremover. Det er ikke sunt for markedet å stige for mye. Jeg tror det blir en prisstigning i august og september, og så flater det mer og mer ut på slutten av året, sier Buck.

Små og dyre

Han tror likevel at presset kan holde seg oppe på små boliger i sentrumsområdet. I Bergenhus og Årstad har presset vært stort i år. Det vises også på sterk stigning i leieprisene. Der forventes en god stigning også etter sommeren

— Personlig synes jeg ikke det er bra. De minste boligene er så dyre nå. Etter min mening er det bygget for få små etablererboliger sentralt i Bergen, sier Buck.

Han tror at økt krav til egenkapital og at Husbanken strammer inn praksisen på hvem som får startlån, vil dempe presset noe.

I motsetning til mange andre steder i landet, er det fremdeles ganske lett å selge dyre eiendommer i Bergen.

— I år har det vært mange gode salg i øvre prisklasse. Vi hadde blant annet en bolig på 119 kvadratmeter vi solgte for i overkant av 12 millioner kroner.

Høyt tempo

Christian Vammervold Dreyer mener boligbygging er det som skal til for å dempe prisene

— Det har dessverre ikke kommet så mange politiske grep på det. I stedet har det for eksempel kommet strenger krav til egenkapital. Det holder folk utenfor markedet, og det er ikke positivt.

- Er det grunn til bekymring for noen?

— Det er klart at de som har tøyd strikken langt, kan hende sitter i en vanskelig situasjon om de må selge. De vil nok synes at dette er mer urolige tider. Jeg tror de vil merke at markedet er tilbake i august, men på et mer moderat nivå enn vi har sett de siste årene