— Jeg føler meg lurt. Jeg taper masse penger på en feil som Askøy kommune har gjort, sier Ahmed Kader Amin.

Sammen med konen Nyshtiman Ahmed Hamid kjøpte han eiendommen, Vinkelfjellet 18A på Askøy, i august 2005.

Prisen var taksten på 1,46 millioner kroner, og arealet ble oppgitt til å være 111 kvadratmeter.

Ny måling avslørte feil

Bakgrunnen for takseringen var nettopp størrelsen. Ifølge takstmannen var prisen et «... uttrykk for hva som kan forventes for eiendommen i dagens marked, størrelse - standard og beliggenhet tatt i betraktning».

I september i år fikk ekteparet utført en ny takst, i forbindelse med at de skulle flytte nærmere familie i Fredrikstad. Overraskelsen var stor da boligen ble målt til å være 94 kvadratmeter.

Både den første takstmannen og Askøy kommune vedgår at målingen av boligen i 2005 var feil. Ifølge deres nye måling var boligen 98 kvadrat, altså 13 kvadrat mindre enn opplyst.

— De er ikke snille med meg. De kunne si unnskyld og ordne opp, men i stedet sier de «beklager, slik er det bare», sier Amin.

— I to år har jeg jobbet som renholder og vasket toaletter og kjøkken for å betale huset til min kone og min familie. Jeg vet ikke hvorfor de lager sånne problemer for meg og min familie, sier han.

- Vesentlig mangel

Ekteparet mente arealavviket var en klar mangel. De krevde prisavslag på 156.000 kroner, og at de i tillegg fikk dekket utgiftene til advokat.

Askøy kommune avviste kravet, og advokat Joacim Holter vil på vegne av ekteparet levere en stevning i saken før jul. Han håper tvisten kan løses med rettsmegling.

Holter mener det er innlysende at et avvik i boligens areal, på 12 eller 15 prosent, alt etter hvilken måling som legges til grunn, er å regne for en vesentlig mangel.

— Det spiller ingen rolle om ekteparet kjente leiligheten godt som leietakere, eller at eiendomsmarkedet har steget i perioden de eide boligen. En krystallklar dom fra Høyesterett sier at selger bærer et objektivt ansvar for arealavvik, sier Joacim Holter.

Han mener det er oppsiktsvekkende at selgeren her er en offentlig etat, mens kjøperen er en tidligere flyktning som ikke har den beste kjennskapen til det norske samfunnet.

Konsekvensen av feil

— Jeg synes Askøy kommune oppfører seg sjofelt. Vi hadde i det minste ventet at de ville komme med forslag til en løsning, sier Holter.

— Hvorfor skal kjøperne få en behandling som om boligen skulle være solgt på det åpne markedet?

— Hadde kommunen hatt et profittmotiv hadde de åpenbart lagt boligen ut for åpent salg, men samtidig skal taksten indikere markedsprisen. Når det i ettertid kommer frem et såpass markant avvik må kommunen ta konsekvensen av den feilen deres takstmann har gjort, sier han.

Joacim Holter sier han har vanskelig for å kjøpe argumentasjonen om at boligens areal ikke spilte noen rolle for prissettingen.

— Arealet er selvsagt en av faktorene som avgjør prisen, sier Holter.

Diskutér saken her!

¿ HAR TAPT PENGER: ¿ Jeg lånte pengene til huset, de kom ikke fra min egen lomme. I to år har jeg betalt mye renter unødig, og det har jeg tapt tapt masse penger på, sier Ahmed Kader Amin, her med konen Nyshtiman Ahmed Hamid og parets to sønner. FOTO: jon anders skau, FREDRIKSSTAD BLAD