Torsdag var det to innbrudd i boliger i Bergen hvor eierne var i begravelse.

Den første meldingen kom til politiet fra en bolig i Tertnes klokken 13.30. En drøy halvannen time senere ble det meldt om innbrudd i Eidsvåg.

Dro for å heise flagget

Mens familien fra Tertnes satt i minnestund, tok innbruddstyver seg inn i huset hjemme. Tilfeldigheter gjorde at eierne ble gjort oppmerksomme på innbruddet.

— Min mors flagg sto på halv stang og den ene sønnen min dro fra minnestunden for å fire flagget til topps. Da ser han at et vindu er gått opp og at inngangsdøren står åpent, forteller Geir Ove Holsen.

Sønnen løper inn og gjennomsøker huset, men det er tomt. Holsens teori er at tyvene nærmest ble tatt på fersken og dro fra stedet.

— Foreløpig kan vi ikke se at noe er blitt tatt. Det virket som om de fikk panikk, men de har vært gjennom hele huset, både hovedetasje og loft. Kott er blitt gjennomgått og de har rotet i smykkeskrinene våre, forteller huseieren.

Sjekker dødsannonser

Fellesnevneren for de to innbruddene torsdag er at de har funnet sted når eier har vært i begravelse. Politiet tror tyvene følger med i dødsannonser for å kartlegge boliger som står tomme, for deretter å slå til.

— De ser hvem som er pårørende i dødsannonsene, oppsøker stedet og ser om flagget er på halv stang. Deretter drar de til boligene når begravelsen finner sted, sier operasjonsleder Terje Erichsen ved Hordaland politidistrikt.

Begge hendelsene defineres av politiet som grove.

— Det er fortvilende, og i en slik situasjon er det ekstra fortvilende. Det satt en liten demper på dagen, men vi klarte å gjennomføre minnestunden. Vi kunne ikke la oss berøre, men fortsatte som planlagt, sier Holsen.

- Skremmende

Politiet vet ennå ikke hvem som står bak, men ser en trolig sammenheng mellom tilfellene torsdag.

Holsen berømmer politiets innsats.

— De opptrådte fantastisk godt. De har blant annet hatt hundepatrulje inne og funnet fotspor. All honnør til dem, sier huseieren på Tertnes.

Han er sjokkert over at en lignende hendelse fant sted kort tid senere.

— Det er skremmende at folk kan være så ufølsomme at de går i dødsannonser for å gjøre et slikt brekk. Som huseier har man alltid en frykt for å finne hjemmet sitt endevendt. For oss er dette en vekker for kanskje å installere flere alarmer for å trygge oss, sier Holsen.

Be naboen om hjelp

Operasjonslederen oppfordrer folk til å holde vinduer og dører låst.

— Selv om dette er personer i sorgprosesser og det kan være vanskelig å be noen andre om å følge med, så går det an å spørre naboen om de kan holde et ekstra øye med huset, råder Erichsen.

Det er opprettet sak i Bergen nord politistasjonsdistrikt. Spor skal også undersøkes nærmere, opplyser politiet.