— Forferdelig irriterende, sier Marius Dale (25).

For nøyaktig ett år siden var jusstudenten overlykkelig over å ha fått tilslag i Byggholts nye ungdomsboligprosjekt på Nattland. 84 leiligheter ble revet bort og solgt til unge førstegangsetablerere.

Dale kjøpte en leilighet til 1,7 millioner kroner, og skulle flytte inn sommeren 2007. Men nå har utbygger Byggholt bestemt seg for å droppe prosjektet, som kalles B17.

Gledet seg

— Jeg har gledet meg i ett år, og planlagt innredning. Løsningene i leilighetene skulle jo være teknologiske underverker, fikk vi vite, sier Marius Dale.

Etter at utbyggingen ble godkjent i bystyret i april 2005, har naboer klaget og Fylkesmannen har hatt innvendinger. Årsaken er at tomten er utnyttet for mye.

Antall leiligheter måtte reduseres fra 84 til 68 for at prosjektet skulle godkjennes. Det var uaktuelt for utbyggeren, som hadde frist til å sette i gang byggingen 1. desember.

— Når vi nå er nødt til å tegne om hele prosjektet, sier det seg selv at det er helt umulig å få til, sier regionsjef i Byggholt, Yngve Fløisand.

Går glipp av verdistigning

Byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen (KrF) sier hun skulle ønske prosjektet kunne realiseres.

— Vi har forsøkt å få til noe som er så tett opptil det opprinnelige prosjektet som mulig. At Byggholt velger å heve kjøpene, er deres avgjørelse, sier hun.

Marius Dale studerer juss på andre året, og ser mørkt på at han nå må ut i eiendomsmarkedet igjen. Han får igjen innskuddet på 50.000 kroner, men går glipp av en voldsom verdistigning.

I perioden siden han kjøpte, har kvadratmeterprisen på leiligheter i Årstad bydel steget med hele 22,1 prosent.

— Jeg er student og har ingen muligheter til å få kjøpt en vanlig selveierleilighet. Prosjekter rettet mot ungdom, med lavt innskudd, er det nesten ikke flere igjen av, sier Dale.

- Kjøperne lider

En leilighet som kostet 1,7 millioner kroner for ett år siden, må du i dag regne med å betale nærmere 2,1 millioner for. 25-åringen og de 83 andre får ingen erstatning for den antatte verdistigningen de nå gå glipp av.

— Jeg synes vi burde få kompensasjon. Vi får heller ikke noen renter på beløpet vi har betalt inn, forteller han.

Yngve Fløisand i Byggholt sier han skjønner at kjøperne er fortvilet.

— Det er jo kjøperne som til syvende og sist lider av dette, sier Fløisand.

BOMKJØP: Marius Dale kjøpte leilighet i et helt nytt boligkompleks for førstegangsetablerere. Etter at kommunen krevde prosjektet omgjort, har byggherren skrinlagt prosjektet. Det føles urettferdig, sier Dale. FOTO: VEGAR VALDE