De har gjort seg skyldige i galskap. Det innrømmer de gjerne selv. Samtidig har de begått et sjakktrekk.

Det er én uke siden søstrene Tone og Heidi Bergsvåg flyttet inn i «Sagvåg». Sammen med Tones sønn, Roger (10), og Heidis samboer, Ole Richard Skjerven. Adressen er sjøen ved kaien i Damsgårdsveien — rett overfor Mjellem & Karlsen.

Men fergereisen begynte lenge før det. Sommeren 2003.

— Alt er bygd på en drøm og en idé. Lite kunnskap, og mye vilje og optimisme, smiler Tone.

De reddet den gamle bilfergen fra å bli til spiker. MS «Sagvåg», tidligere MS «Fjærlandsfjord», har fått nytt liv. Som husbåt.

Latterkrampe på dekk

Drømmen og ideen tok form da Heidi bodde i Danmark. Da var fergen en rusten holk, med endestasjon på Stord. Nå er drømmen og ideen fullført, og Bergen ble stoppestedet.

— Det var mye snakk om husbåter i Danmark, og vi syntes det var en spennende boligform. Onkelen vår hadde denne fergen liggende, forteller Heidi.

Søstrene fikk kjøpe fergen, som tidligere hadde gått i fergetrafikk for Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane, for én krone.

— Onkelen vår var den eneste som syntes det var en gøy idé. Han døde i januar, sier søstrene og blir triste i blikket.

Han rakk aldri å se fergen ferdig.

— Det er forferdelig trist, synes Tone.

Stort sett alle andre har reagert med en god porsjon vantro over søstrenes fergeprosjekt.

— De har ledd, utbryter Roger.

— De fleste syntes vi var helt steingalne, innrømmer Tone.

— Mange har hengt over rekken på dekk i latterkrampe.

- En deilig bolig

For det har nok ikke alltid vært like enkelt å se fergens potensial. Men venner og familie har, tross latterkramper, stilt opp i fleng for å hjelpe søstrene med å fullføre drømmen.

— Vi har fått utrolig mye hjelp, roser de og blir varme i stemmene.

Søstrene selv har vært drevne av drømmen. Familien har pendlet mellom Bergen og Stord under oppussingen. Heidi jobber som lege i Bergen, mens Tone har studert på BI, og er akkurat ferdig utdannet. Også Roger har blitt pendler. I en alder av ti år.

— Vi drømte og fablet. Vi hadde en visjon fra før vi gikk i gang med båten. Det var nok derfor vi ikke stoppet. Vi så bare visjonen - ikke galskapen, filosoferer Tone.

Men det ser ut til at man kommer langt med null kunnskap, litt galskap, ståpåvilje og en drøm. I hvert fall fra Stord til Bergen med ferge.

— Vi visste ikke engang hva en vinkelsliper var da vi begynte, humrer Tone.

Men passasjer- og bilfergen, som tok 22 folkevogner og 360 passasjerer, er blitt til hjemmet for fire, pluss en skipskatt. Straks kaiplassen var i boks, trengte ikke søstrene tenke på boligannonser mer.

— Det er en deilig bolig. Bedre enn jeg hadde trodd, sier Heidi drømmende.

— Å sitte og se på sjøen utenfor når det er mørkt ute og varmt her inne. Til og med Mjellem & Karlsen blir kjekt å se på da. Vi vet i hvert fall hvor vi skal dra dersom noe går «gale», sier jentene blidt.

ENDELIG HJEMME: Søstrene Tone og Heidi Bergsvåg har endelig lagt til kai med sin boligdrøm. Sammen med Ole Richard Skjerven og Tones sønn Roger, har de ankret opp til kai i Bergen.
JAN M. LILLEBØ
PÅ GYNGENDE GRUNN: Det kan nok storme her inne også, men Tone Bergsvåg (i bakgrunnen), Ole Richard Skjerven og Heidi Bergsvåg frykter ikke vestlandsk uvær til tross for at hjemmet deres er på gyngende grunn.
I TRAFIKK: Slik så det ut da MS «Sagvåg», den gang MS «Fjærlandsfjord» gikk i trafikk mellom Fjærland og Gudvangen. Bildekket hadde plass til 22 biler.