Beboere i Sandviken er redde etter at store mengder asbest ble blåst inn over tettbebyggelsen. Asbesten stammer fra den verneverdige sjøboden som ble totalt utbrent forrige fredag.

– Er redd

– Jeg er redd. Hva har det gjort med meg, hva har det gjort med de som bor her? sier Kirsten Lohne som bor i blokken like ved til TV 2-Nyhetene.

Fortsatt ligger det støv og rester av asbestplater på terrassen i leiligheten i 7. etasje. Det er strenge regler for asbesthåndtering i Norge, men først seks dager etter brannen var helseetaten i Bergen kommune på befaring. Kommunens lege vil ikke foreslå andre tiltak med mindre det oppstår luftveisproblemer for beboerne.

Både norske og britiske eksperter kritiserer håndteringen. Det finnes klare EU-direktiver for asbesthåndtering. I Storbritiannia ville et slikt tilfelle blitt stengt og sikret fram til området var ryddet av kvalifiserte fagfolk.

– Faren over

Helsevernetaten i Bergen kommune sier til kanalen at den mener beboerne i området har blitt ivaretatt på beste måte.

– Asbest er et mineral. Det er kun ved gjentatt innånding av asbestfibre over tid, og det vil si år, at det er fare for kreft i lungehinnen, som er den vanligste form for asbestrelatert kreft, skriver Zuzana Magnussen, overlege ved Helsevernetaten i Bergen kommune i en pressemelding.

– Etter at asbeststøvet er fjernet fra blant annet balkonger, er faren over for å puste inn asbest, ifølge Magnussen.

I enhver brann utvikles mange forskjellige former for gasser, som ved innånding kan gi en akutt påvirkning av luftveiene. Dette er spesielt plagsomt for de som fra før har luftveisplager, heter det i pressemeldingen.

– Hvis noen imidlertid opplever vedvarende helseproblemer er det lurt å ta kontakt med lege, oppfordrer Magnussen.

Frykter du asbest? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Store deler av Sandviken ble dekket av røyk etter brannen sist fredag.
Jo Straube