Beboere i Helgeplasset og i J L Mowinckels vei i Fyllingsdalen har de siste ukene vært plaget av tyveri fra postkasser.

— I går kom en nabo opp til husverten min og leverte et brev fra Universitetet i Bergen som var adressert til meg. Brevet var revet i to, og kastet ved et busstopp like ved postkassen vår, forteller Amira Lindstrøm (23), som bor i J L Mowinckels vei.

Ved busstoppet ligger fremdeles en haug med reklame og gamle aviser. Lindstrøm tror tyvene har dumpet det fra seg etter å ha sortert ut posten som kan ha vært verdifull.

Har anmeldt tyveriet

Også husverten hennes reagerte på at det var bemerkelsesverdig lite post i kassen da han kom hjem fra ferie. Lindstrøm var i dag på politistasjonen for å anmelde tyveriet til politiet.

— Dette brevet var ikke så viktig for meg denne gangen, men det kunne ha vært det. Dette er veldig skremmende, det kan jo forsvinne viktige ting som bankkort. Det er ekkelt at noen har vært i mine private ting og sjekket, det føles som om å bli overvåket. Vi vet jo ikke hva som kan ha blitt stjålet, sier Lindstrøm.

Nå har hun hengt opp lapp ved postkassestativet der hun advarer naboene.

— Jeg vil ikke at andre skal oppleve det samme, og oppfordrer alle til å skaffe seg lås på kassene.

**Les også:

Tatt for postkassetyverier**

Posten lå strødd

Stig Heggøy bor i Helgeplassen borettslag, ikke langt fra Lindstrøm. Han var på ferie da han fikk telefon fra politiet for to uker siden.

— De hadde funnet posten min strødd fra Helgeplassen og nedover i Fyllingsdalen, forteller Heggøy.

Det samme skjedde med nabo Christian Sylta. Posten var strødd utover, flere brev var åpnet og mye var ødelagt.

— Det er trasig og ubehagelig at vi ikke vet hvilken post som eventuelt er på avveie, sier Heggøy.

Han og konen har ikke tatt noen sjanser siden innbruddet.

— Vi tok kontakt med finansinstitusjonene og fikk sperret all post ut, samtidig som vi registrerte at bankkortene våre bare kan brukes i Norge. Banken er også på vakt mot store transaksjoner, sier han.

Etter tyveriene hengte styret i borettslaget opp lapper hvor de advarer naboer, og ber dem låse postkassene sine. Mens det tidligere ikke var nødvendig med hengelås på postkassene i området, har nå de aller fleste skaffet seg dette.

Flere raid i helgen

Lars Morten Lothe, politioverbetjent ved Bergen Vest politistasjon, kan fortelle om flere tilfeller av posttyveri i Fyllingsdalen den siste tiden. I helgen skjedde det samme både i Nebbestølen og Dag Hammarskjølds vei.

— Vi har ingen mistenkte og ingen konkrete spor å gå etter, så hvis noen har sett personer med en mistenkelig opptreden rundt postkasser, vil vi gjerne vite om det, sier Lothe.

Han ber personer som har bestilt bankkort eller kredittkort, om å være særlig på vakt for å unngå identitetstyveri.

— De som ikke har mottatt bestilte kort, må for all del ta kontakt med institusjonen de har bestilt det hos for å forhøre seg om forsendelsen, og eventuelt melde kortet tapt.

Han minner om at lås på postkassene er den beste forsikring mot slike innbrudd.

Posten: — Vær forsiktig

Kjell Rakkenes, pressedirektør i Posten, sier at man også skal være forsiktig med å sende personopplysninger som uregistrert post. De siste årene har omfanget av såkalte identitetstyverier økt. ID-tyveri kan gjennomføres dersom man har opplysninger om navn, adresse, fødselsnummer eller kontonummer til offeret.

— Det viktigste er å sørge for at posten ikke blir sendt på en måte som gjør det enkelt å stjele. Personopplysninger bør sendes som rekommandert post, sier Rakkenes.

Opplever du posttyveri, bør du melde fra til politiet. Posten fraskriver seg nemlig ansvaret for posten idet den er puttet i postkassen din.

Les også: Lett å stjele pakkepost

Har du opplevd tyveri fra postkassen? Bruk kommentarfeltet.