SILJE VESTVIK

EYSTEIN RØSSUM

I forrige uke skrev Bergens Tidende at politiet forventet invasjon av lommetyver i sommer. Nå er de her. Mandag ettermiddag ventet Jenny-Karin Utne fra Kalandseid på bussen i Olav Kyrres gate utenfor Galleriet.

— Jeg hadde tatt opp busspengene, og lagt lommeboken ned i skuldervesken igjen. Glidelåsen brydde jeg meg ikke om. Da jeg skulle legge vekslepengene på plass om bord i bussen, var lommeboken borte, sier hun.

Hennes tilfelle er typisk. Politiførstebetjent Siri Doksæther forteller at det er et mønster i måten tyvene går frem på. De oppsøker et busstopp i sentrum der det er mye folk, og ser seg ut et offer, som regel en enslig eldre kvinne. Når bussen kommer går de bak henne i køen, skaper trengsel og får åpnet vesken, selv med glidelåsen igjen.

Kvinnelige ofre

Jenny-Karin merket ingenting. Det var midt i rushtiden og folk var på vei til Stadion for å se Brann-Rosenborg, så busstoppet var travelt. Lommeboken inneholdt heldigvis bare én krone i kontanter, men bankkort og førerkort er vekk. Da hun sperret kontoene sine en time etter at lommeboken forsvant, var det allerede gjort to mindre uttak.

— De har sikkert testet om de kunne bruke kortet med en gang. Det går så fort at det er litt nifst, sier hun.

Av de 14 ofrene er 13 kvinner, den eldste på 85 år. Tyveriene har skjedd mellom kl. 12.30 og 17.45. Populære steder er busstoppene i Olav Kyrres gate mellom Galleriet og Xhibition og på Lido-hjørnet på Torget, samt gratisbussen som går til og fra Bystasjonen.

Hold vesken på magen!

85-åringen mistet omtrent 2000 kroner i kontanter. Ved to tilfeller er bankkort blitt misbrukt for cirka 10.000 kroner i minibanker. Politiet har vage beskrivelser av gjerningspersonene, og undersøker videobilder fra de aktuelle minibankene.

— Ved to tilfeller skal det handle om en dame, ved et tredje skal det være en mann med afrikansk utseende, og ved et fjerde en norsk mann. Vi vet ikke hvor mange de er eller om de jobber sammen, sier Doksæther. Hun oppfordrer folk til å holde vesken på magen om nødvendig.

Jenny-Karin skal heretter sikre seg ved å oppbevare kort og penger hver for seg og lukke vesken godt igjen under armen.

— Man er så enfoldig, og tenker at sånt skjer med alle andre, bare ikke med meg. Det koster arbeid, tid og krefter å få erstattet alle kortene, sukker hun.

BESTJÅLET: Lommeboken til Jenny-Karin Ure ble stjålet ved busstoppene i Olav Kyrres gate. - Hadde jeg vært på ferie i utlandet, ville jeg nok passet bedre på, sier hun. FOTO: EIRIK BREKKE.