To gutter på 17 år bestiller en drosje til Arna 6. april i år. Med seg i taxien har de flere kjøkkenkniver. På drosjeturen til sentrum sender de sms-er frem og tilbake til hverandre. De avtaler når, hvor og hvordan de skal rane sjåføren.

Guttene tar så frem knivene, og truer til seg 2000 kroner fra sjåføren, ifølge politiet.

— Vi hadde akkurat passert Salhus da han i passasjersetet holdt opp en kniv og ba meg kjøre videre. Jeg fikk hjertebank og ble helt satt ut, sier drosjesjåfør Arne Gjæringen (56).

Tatt etter ti minutt

Ved Puddefjordsbroen ble Gjæringen bedt om å stoppe bilen og ranerne stakk av. Gjæringen utløste alarmen i bilen, og guttene ble pågrepet av politiet bare ti minutter etterpå.

Gjæringen opplevde det hele som svært dramatisk.

— Jeg følte det var livstruende. Jeg er ikke noe spesielt skvetten, men når folk kan gjøre noe sånt så vet du ikke om det er mer enn en trussel, sier Gjæringen.

Det tok en måned før Gjæringen vågde å sette seg i sjåførsetet i drosjen igjen. For å unngå lignende hendelser kjører han nå bare på dagtid på hverdager.

— Guttene har avgitt en uforbeholden tilståelse og er nå siktet i saken, sier politiførstebetjent Norvald Bergfjord.

Bekymret for gjenger

Drosjeranet for noen uker siden er bare ett av flere eksempler på det økende problemet med barneran i Bergen.

— En markert gjeng på rundt ti ungdommer fra ulike bydeler står bak mye av volden og ranene, sier politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård.

Han leder det forebyggende arbeidet ved ungdomsseksjonen på politistasjonen i Bergen sentrum, og er bekymret over utviklingen.

I mars gikk alarmen for alvor hos Losnegård og kollegene. Den stygge tendensen de hadde sett for ungdomskriminalitet i starten av året, stoppet ikke.

— Vi skjønte at dette måtte vi virkelig ta fatt i, sier Losnegård.

Tas for flere forhold

Svært mange piler pekte i helt feil retning:

  • I årene 2004-2007 ble i snitt 12-13 ungdommer anmeldt for ran i Bergen kommune. I årets fire første måneder har det kommet inn hele 52 anmeldelser mot tenåringer under 18 år for ran og andre saker i tilknytning til ranene. 36 av anmeldelsene knytter seg til forhold i Bergen sentrum (Bergenhus, Årstad og indre Laksevåg).
  • I hele 2007 ble 29 tenåringer under 18 år anmeldt for vold i Bergen sentrum. Etter fire måneder i år, er tallet allerede kommet opp i 28.
  • Også grove tyverier med unge gjerningsmenn øker. Hittil i år har det kommet 26 anmeldelser i Bergen, nesten like mange som i hele 2006 og 2007 til sammen.

Blind vold

— Vi har sett store gjenger, opptil 25-30 ungdommer, som samles i byen for å fremprovosere vold. De kommer fra flere bydeler og har tydeligvis avtalt å møtes i sentrum, sier Losnegård.

Han karakteriserer flere av voldstilfellene som blind vold, der gjerningsmann og offer ikke har hatt noe som helst med hverandre å gjøre fra før.

Brorparten av volden og ranene skjer i området rundt Torgallmenningen, Bergen Storsenter og langs Bryggen.

De yngste i volds- og ransstatistikken er 14 år, mens hovedtyngden er 16-17-åringer. Ofrene er stort sett jevnaldrende ungdom.

— I noen tilfeller blir de utvalgte ofrene fratatt ting, for eksempel mobiler og penger, for å fremprovosere en voldssituasjon. Etterpå tar ungdommene bussen hjem igjen, typisk i 23-23.30-tiden, sier Losnegård.

Lager kvalm i sentrum

Noe av det mest skremmende for politiet, er at de ikke har sett noen åpenbare faresignaler.

— Utviklingen i år har kommet overraskende på oss, innrømmer Losnegård.

— Vi har en teori om at mange unge drar til sentrum for å lage kvalm, fordi de er mindre synlig der enn i sine egne bydeler. Men vi har ingen fasit.

— Hvem er disse ungdommene?

— De kommer fra alle bydelene, både sentrum, Fana, Laksevåg, Arna/Åsane og Fyllingsdalen. Cirka halvparten av anmeldelsene er mot unge med flerkulturell bakgrunn. Vi ser også barn av gjestearbeidere, de kan bo på campingplasser med foreldrene og være helt uten fritidstilbud.

Nå har politiet begynt den omfattende jobben med å bekjempe den voldelige utviklingen. De anmeldte ungdommene har vært gjennom avhør og såkalte bekymringssamtaler.

— Vi spør om rusvaner, venner, trivsel på skolen, tanker om fremtiden og deres eget syn på forholdene de er anmeldt for, forklarer Losnegård.

Hva kan gjøres for å få ned volden blant ungdom? Si din mening under!

Deisz, Ørjan