RAGNHILD DAAE GJERTSEN (tekst og foto)

Beboerne i Vestlundveien har den siste tiden fått overraskende post. Bøker i alle slags fasonger har dumpet ned i postkassene. Bak den hyggelige overraskelsen står «Bok-Fantomet». Mannen krever ikke penger eller takknemlighet. Han ønsker bare at bøkene skal komme andre til gode.

Noen ved postkassen

Lene Talhaug (16) er en av dem som har fått bokgave i postkassen.

— Da jeg fant boken, lurte jeg på om det var en eller annen bok vi hadde lånt bort som var blitt levert tilbake, forteller hun.

Det var det ikke. Naboene hadde nemlig også fått bøker som de ikke kjente til. Lillesøster Stine kunne fortelle om en litt underlig opplevelse kvelden i forveien.

— Stine hadde sett noen som stoppet ved postkassen. Hun synes at de sto der så lenge at hun ble litt mistenksom, forteller Lene.

En ung gutt

I bilen var det to personer. Stine tror den ene av dem var en gutt. Om det er selveste «Bok-Fantomet» lillesøster har sett er det ingen som vet. Familien spøkte bort hele episoden med at det var noen som ville sprenge postkassen. Dagen etter fikk de altså «Smia» av Arturo Barea i posten. «Bok-Fantomet» hadde slengt med en hilsen med ønske om at boken skulle bli brukt.

— Det er jo litt spennende, da, synes Lene.

Arvegods

Ingen i familien tror at bøkene er tyvegods.

— Det er vel noe som noen har arvet eller funnet bøkene på loppemarked. De hadde sikkert ikke plass til alle bøkene, tror Lene.

En annen teori er at det er en Lotto-millionær som står for utdelingen.

— De er jo ikke som andre millionærer, sier Lene.

— Har du tenkt å lese boken?

Lene drar litt på det. Hun tviler på det.

Har ikke skjedd før

Denne form for veldedighet er ikke vanlig i Fyllingsdalen. Far i huset mener likevel at han har hørt om noe liknende før.

— Jeg vet bare ikke helt hva eller hvor, sier Sølve Haug Garlimo.

Boken er hjertelig velkommen, men var det opp til Lene var det nok en annen som helst skulle vært på besøk i postkassen.

— «Kontantkort-Fantomet» hadde jo vært fint, smiler hun.

GODE ØNSKER: Boken er til for å brukes, mener den ukjente avsenderen.