LENA VERMEDAL

KNUT EGIL WANG (foto)

Omvikdalen, Kvinnherad

— Han ser litt sur ut den bamsen. Burde han ikke smile litt?

Bibliotekar Ingvild Sandvik smiler mot Ina Kristin (2). Underleppen til småjenten peker faretruende nedover mens hun skuler på fotografen.

— Det er litt skummelt med fremmede menn, forklarer mamma Bodil Oppheim.

Trygt plassert på mammas fang, glemmer toåringen fort omgivelsene. Hun lever seg fullstendig inn i boken som Ingvild Sandvik leser fra.

Bamsen i boken har smekke på når han skal spise. Sitter fint ved bordet og går til slutt og legger seg fordi han er så trøtt.

Får gavebøker til odel og eie

Etterpå dukker jammen en liknende gul bamse opp av en hemmelig svart kasse.

— Han kan smile, ser du det?

Ina Kristin er helt med nå. Det viser seg at bamsen har en stol og et bord å sitte ved, en skje og et fat å spise av, akkurat som i boken. Til slutt skal bamse sove, og det er tid for å synge «Byssan lull».

Bokbamsen i Omvikdalen og Matre er et leselystprosjekt i regi av Omvikdalen oppvekstsenter. 69 barn er foreløpig med i prosjektet som skal gå over fem år og avsluttes i 2007.

En rim og reglebok blir gitt til alle nyfødte. I toårsalderen får de tilbud om besøk av bokbamsen hjemme. Så følges de opp med nye kose- og lesestunder i fire og seksårsalderen. Barna får også gavebøker til odel og eie.

- Pappa er viktig

Inspirasjonen kommer fra arbeiderkommunen Markaryd i Sverige der lesekunnskapen var så dårlig at kommunen ble nødt til å gjøre noe. Prosjektet Bokbamsen ble innført, og snart tronet Markarydelevene blant de ti beste femteklassene i Sverige på den nasjonale lesetesten.

I Norge har Øvre Eiker satset stort med en heltidsansatt bokbamse. Kvinnherad har foreløpig bare bokbamse i Omvikdalen og Matre.

Norske lesetester har vist at opp mot 20 prosent av 15-åringene i landet er funksjonelt analfabeter. De kan lese, men forstår ikke innholdet.

— Barn i Kvinnherad er ikke bedre. Uten å fornærme noen tror jeg Husnesområdet hadde hatt godt av dette prosjektet.

Det er særlig guttene bokbamsen er bekymret for.

— Når guttene kommer i 12-13 års alderen er det viktig at de har en pappa som leser. De trenger rollemodeller, sier Sandvik.

Slik sett er lille Ina Kristin heldig. Mamma og pappa leser annenhver kveld på sengekanten.

— Det er veldig kjekt med bokbamsen. Nå leser vi hver kveld. Man får liksom et push til å lese mer, og man har det i bakhodet hele tiden, sier Bodil Oppheim.

Besøket nærmer seg slutten, men først skal Ina Kristin få se hva som er i kofferten.

Boken om «Den lille larven aldri mett» faller øyeblikkelig i smak. «Albert Åberg» havner på hodet ut av kofferten.

Så springer hun til bokhyllen for stolt å vise frem sine egne bøker. En liten lesehest er kanskje født.