Det er menneskerettighetssituasjonen i landet som gjør at Høyre-byråden ikke vil være med. Han er dermed den første norske politikeren som boikotter arrangement i Kina.

Mye grubling

Turen arrangeres av Bergen Næringsråd med tilskudd på 200.000 kroner fra Bergen kommune. Warloe skulle representere kommunen i en rekke offisielle sammenhenger, men har etter mye grubling de siste dagene bestemt seg for ikke å være med.

— Jeg har ikke samvittighet til å stille som offisiell representant og late som ingenting med tanke på det som har skjedd i Tibet den siste tiden, sier Warloe.

Kulturbyråden har selv tatt initiativet til boikotten, men sier han har fått full backing fra byrådet.

Avlyser ikke

Warloe mener turen til Bergen Næringsråd bør gå som planlagt.

— Dette handler om ulike roller, og jeg vil ikke ødelegge for delegasjonen fra Bergen. Jeg er en offisiell representant, og senest i dag fikk jeg invitasjon til en lunsj med den norske ambassadøren og en fremstående representant for den kinesiske næringsministeren. Det velger jeg altså å ikke delta på.

Warloe skulle blant annet holde åpningstalen på et fellesarrangement for bergensk og kinesisk næringsliv der også kunstnere fra Bergen skulle bidra.

— Jeg har tatt dette opp med næringsrådets leder i dag. Hun har stor forståelse for at jeg ikke har samvittighet til å stille, sier Warloe.

Var med i fjor

Warloe ledet en tilsvarende delegasjon til Shanghai i fjor. Da hadde han ingen betenkeligheter med å reise.

— Situasjonen er annerledes nå, både når det gjelder oppmerksomheten rundt menneskerettighetssituasjon i Tibet og OL i Beijing.

— Hvorfor sende kulturarbeidere til Kina på kommunens regning mens delegasjonslederen blir hjemme?

— Jeg mener det blir feil å pålegge idrettsutøvere, næringslivsfolk eller kulturarbeidere å skule agere som politikere. Det blir noe helt annet for oss som representerer myndighetene på ulike nivåer, sier Warloe.

Bergen Næringsråd skuffet

— Jeg har forståelse for at Warloe gjør som han gjør, men for delegasjonens del er det uheldig. Den fremstår som svakere når den offisielle representanten for Bergen kommune ikke er med, sier leder for Bergen Næringsråd, Marit Warncke.

Bergen Næringsråd har ikke vurdert å droppe reisen.

— Vi har selvfølgelig diskutert den alvorlige situasjonen, men mener det er viktig å opprettholde og utvikle de forbindelsene som er etablert mellom Bergensk næringsliv og Kina de siste årene.

Diskutér Kina-OL her!

TRAKK SEG: Etter mye grubling bestemte byråd Henning Warloe seg for ikke å være med på Kina-turen i regi av Bergen Næringsråd.
Bergens Tidende