— Samtidig kutter vi mange hundre tusen kroner til de videregående skolene. Det kan jeg ikke være med på, og boikotter derfor turen, sier Schultze-Florey til Bergens Tidende.

Hun får ingen støtte fra de andre politikerne i sin boikott. Når de 12 andre medlemmene i utvalget pluss skolebyråkrater i fylket setter seg på flyet 7. mars, blir RV-representanten hjemme.

Foredrag i Unesco

I Paris skal de besøke Unesco. Politikerne og byråkratene får blant annet informasjon om internasjonale utdanningstrender og skal høre foredrag som «Overblikk over Unescos utfordringer og arbeidsområder».

Ca. ti timer faglig opplegg blir det tid til på de tre døgnene reisen varer. I tillegg er det lagt opp til guidet tur med buss i den franske hovedstaden og konsert eller utstilling.

Programmet for Paris-turen kom opp i gårsdagens møte i Opplærings- og helseutvalget i Hordaland fylkeskommune, samtidig som politikerne gikk inn for å slå sammen Arna gymnas og Garnes vidaregåande skule, mot skolenes ønske.

Å spare penger og ta opp konkurransen med friskolene var viktige argumenter.

Stord yrkesskule og tekniske fagskule og Stord vidaregåande skule skal innlede et tett samarbeid og blir fra 1.januar 2007 en skole, foreslår utvalget.

- Er ikke smålig

Prisen per deltaker på turen er ca. 9.500 kroner. Budsjettposten avsatt til faglige utflukter for politikerne blir ikke overskredet, ifølge opplæringsdirektør Svein-Erik Fjeld.

— Det faglige opplegget er for lite og ikke relevant nok. Det kan ikke forsvare den prisen. Da er det mye billigere å få tilsendt foredragene og lese dem på egen hånd, sier Schultze-Florey, som avviser at hun er smålig.

— At programmet for turen tas opp i samme møte som kutt i skolen, sender et veldig uheldig signal, og gjør dette ekstra problematisk, sier RV-representanten.

- Kan ikke grave oss ned

Hun mener at Opplærings- og helseutvalget ikke har så mye å hente hos Unesco.

— Det hadde vært mye mer relevant for eksempel å reise til Stockholm og høste erfaring fra store, sammenslåtte skoler, sier hun.

Schultze-Florey fikk ikke gehør hos de andre partiene.

— Vi kan ikke grave oss ned i oss selv. Det er en farlig vei å gå. Vi har godt av å komme oss ut og få perspektiver på det vi holder på med, sa Tordis Nysæter (Ap).

En lettere irritert møteleder Roald Stenseide (Frp) ga Schultze-Florey beskjed om at de reiser som planlagt.

— Du er fri til å kritisere opplegget, men at vi reiser er bestemt, sa Stenseide.