Mandag ble Bergen kommune og driftsselskapet Neas enige om åpningstider og at torgflaten skal være ryddet for boder, kummer, bord, benker og telt hver eneste dag fra kl. 16.45. Avtalen gjelder fra onsdag.

— Vi har hatt et konstruktivt møte. Så langt jeg kan vurdere, har vi nå kontroll på det meste, sier næringsbyråd Gunnar Bakke (Frp) til BT rett etter møtet mandag.

— En liten milepæl, men det blir ikke så mye igjen på Torget i vintersesongen, sier advokat Arne Christian Landsvik i Neas.

Sto på sitt

Stemningen har ikke vært like god de siste månedene. Da Neas overtok driftsansvaret for Torghallen og torgflaten 12. mai i år, var avtalen klar: Torget skal være ryddet etter stengetid. Det skjedde ikke. Torghandlerne og Neas viste til at det flyttbare utstyret ikke ville være på plass før om halvannet år, men kommunen har stått på sitt.

- Det har sklidd helt ut i forhold til bystyrevedtaket og i forhold til avtalen med Neas. Kommunen er utålmodig, sa byråden til BT i august.

Utover i sesongen ble det også klart at åpningstiden ble tolket ulikt av torghandlerne. Alle bodene skulle etter avtalen være stengt klokken 19.45 i sommerhalvåret, men enkelte boder var åpne langt utover kvelden og natten.

Bontelabo

Nå i vinterhalvåret skal handelen stenge klokken 16.45, og boder, bord og benker må stues vekk.

— Ikke noe problem, jeg har lagret uteboden min for vinteren, sier fiskehandler Tom Rørnes.

Det samme har både Arnfinn Djukastein og Ragnar Fjellskål. De tre helårsfiskehandlerne satser kun på Torghallen. Neas har leid arealer for oppbevaring av utstyr på Bontelabo, men det er ikke aktuelt for flere av torghandlerne.

En ukes rigging

— Det er ikke mulig å fjerne alt utstyret hver dag. Jeg har 40-50 tonn og bruker en uke på å rigge det opp og en uke på å ta det ned. Det er ikke som en suvenir- eller strikkebod; vi har helt andre krav til kjøling, vaskemuligheter og avfall, sier Rørnes, som synes det er synd å stenge en opparbeidet butikk.

— Jeg håper bergenserne kommer til vinteren, og jeg tror vi skal klare å skape et veldig godt miljø inne i hallen, sier Rørnes.

— Veldig trist at den store flaten skal stå tom. Hva skal den brukes til - parkeringsplass, undrer fiskehandler Fjellskål.

Ifølge Neas-advokaten er det bare Alf Husebø som vurderer å ha bod ute. Noen få andre vil kanskje drive handel i helgene. Ellers blir det tomt.

- Triveligere

At torgflaten tømmes, skremmer ikke byråd Gunnar Bakke.

— Kommunen har brukt 100 millioner kroner på Torghallen for å gjøre det triveligere både for kunder og fiskehandlere, så det blir fullt mulig å kjøpe fisk der. Vinter-Torget blir ikke det samme som Sommer-Torget, men det har det heller aldri vært.

Bakke er ikke overrasket over at kommunen til slutt fikk det som de ville på uteområdene.

— Vi har vurdert både dagbøter og å si opp avtalen med Neas, men nå slapp vi heldigvis det, sier Bakke.

Spisetorget

Bergens Tidende har flere ganger de siste månedene skrevet at byrådet reagerer på at Fisketorget mer ser ut som et spisetorg enn et sted for handel. Også det er i strid med bystyrevedtak og avtaler, ifølge byråden.

— Nå er sesongen over, men dette blir tema frem mot neste sesong, sier Bakke, som heller ikke på det området vil bøye av for torghandlerne.

— Det er åpenbart hvordan kontrakten med kommunen skal leses, så for neste sesong vil vi jobbe for å forbedre dette. Utfordringen blir lagringskapasiteten, sier Arne Christian Landsvik i Neas.

Senere åpent?

I løpet av høsten vil partene også diskutere åpningstiden. Torghandlerne og Neas synes det er for tidlig å stenge klokken 16.45, og de ser gjerne at det blir søndagsåpent på vinteren også.

— Vi vil gjerne holde åpent til klokken 18, slik at folk kan handle hos oss etter jobb, sier fiskehandler Arnfinn Djukastein.