MAGNE REIGSTAD

Bobilturister er ikke som andre feriefanter. Tenk frivillig å forlate 25 deilige sommergrader i Bergen for å feriere i pluss 14 på sagaøya.

— Luften på Island er tørrere enn i Bergen. Derfor skal ingen la seg skremme av 14 grader, forklarer Sigrun Haraldsdottir for Bergens Tidende. Det er islendingen som har lagt opp reisen i samarbeid med bobilforeninger i Norden.

Islandsk natur og kultur er sjeldne saker selv for garvete campingturister. Opplegget ble presentert på et nordisk bobiltreff og siden har jungeltelegrafen og lokale ildsjeler pisket opp entusiasmen. De neste tre ukene skal folk fra Belgia, Norge, Sverige, Tyskland, Danmark, Finland og Island få servert det meste og det beste av den spesielle øya.

Seilingsplanen til «Norrøna» gjør at gruppen som startet i Hanstholm fikk seg et par dagers opphold på Færøyene før de slutter seg til Bergensdelegasjonen. Når følget returnerer fra Island, vil det bli tilsvarende mulighet for dem som skal mønstre av i Bergen. Dermed fanger gjengen opp to spesielle reisemål på én ekspedisjon.

Overnatting ved Hekla

Bobiler flest er ikke terrenggående kjøretøy, men ingen grunn til panikk. Reiseleder Haraldsdottir forklarer at 95 prosent av hovedveiene på Island har fast dekke. Derfor er det uproblematisk å campe med bobil på sagaøya. Bobilfolket er heller ikke så opptatt av standarden på selve campingplassene. De er vant til å innrette seg, opplevelser er viktigere - som for eksempel å campe ved foten av vulkanen Hekla.

Programmet omfatter alt fra turer på isbre til rundtur i hovedstaden Reykjavík. Det blir bading i varme kilder og rideturer på islandshester, kulturtreff og grillfest med sau over glørne.

Bolbilturisten er jo ellers fri som fuglen, det gjelder bare å være på kaien hjemreisedagen. Da vil noen i flokken ha lagt bak seg rundt 2200 kilometer.

Verdensvante campere

Midt i det kompakte følget av nordiske bobiler- og busser treffer vi to tyskere som ikke tilhører gruppen. De kjører en gedigen firehjulsdrevet bobil beregnet for de mest uveisomme strøk. Klaus Frölich og Pia Gläss har fartet Europa rundt i bobilen sin.

Og bedre ambassadører for ferieformen og Island kan neppe påtreffes. Pia seiler til øyriket for fjerde gang. - Jeg elsker Island, sier damen fra München som samen med Klaus har campet i både Oman og Jemen.

BEREIST: I følget av nordiske bobiler finner vi verdensvante campere.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG
TALLRIKE: Det blir trangt på kaien når bobilfolket drar i vesterveg. Dette er bare en liten del av flokken som vil invadere Island..<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG