• Det er helt Texas her på kjøkkenet i julen, sier Audun Jåvold (46). Kokken gjør klar for jul - nok en blå julekveld, på Heimdal-plattformen i Nordsjøen.

For andre år på rad er seksbarnsfaren på jobb i Nordsjøen julaften. Turnusen har vært nådeløs.

— Den må følges, men neste år skal jeg ut i romjulen, sier Audun.

Trøsten for offshorearbeiderne er at det ikke er jul én gang i året. 30. desember reiser Audun hjem. Da venter nok en julekveld på Sandsli.

— Det går fint å være her ute, familien har visst om det lenge. Jeg koser meg med dem når jeg kommer hjem, da feirer vi jul sammen, sier kokken.

«Oppdrag Blue Christmas» er årets store utfordring.

— Julaften og 1. juledag er uten tvil årets mest hektiske dager for oss. Men det er artig å jobbe på denne tiden, vi får så mange positive tilbakemeldinger på maten, forteller 46-åringen ved grytene.

Fikk gjester i fjor

Mye av julekosen på Heimdal ligger i hendene på Audun og kollegene hans på kjøkkenet. Julaften er det fullt kjør fra syv om morgenen til langt ut på kvelden. En besetning på 114 (bare seks kvinner) på Heimdal gassenter skal komme til duk og dekket julebord i løpet av julekvelden.

I fjor var det enda flere å mette. Da måtte Audun & co frem med ekstra julerasjon. Boreriggen Scarabeo 6 måtte evakueres, da en ankerkjetting røk i uværet julaften. Riggen boret for Hydro på Grane-feltet. Heimdal tok vel imot kollegene.

— Det ble en veldig spesiell julaften i fjor. Vi fikk nærmere 50 ekstra gjester, det var ufattelig travelt, men det gikk bra. Vi hadde nok pinnekjøtt til alle, forteller Jåvold.

Menyen

Nok julemat å gasse i seg blir det i år også. Ingen Hydro-ansatte sulter til havs. Audun viser oss julemenyen.

Lunsj: fersk torsk med lever og rogn, risgrøt med mandel, rømmegrøt, viltkarbonader.

Middag: lutefisk med baconfett og ertestuing, pinnekjøtt med kålrotstappe, svineribbe med rødkål, surkål, rørte tyttebær, medisterkaker og medisterpølser.

«Til kvelds»: julekaker, hvit dame, sjokolade, nøtter, julesigar osv.

Og etegildet fortsetter hele romjulen og inn i nyåret ...

Men juleakevitten må vente. Alkohol er ikke tillatt på plattformen. Av sikkerhetsmessige grunner. Skjer det noe, har alle en funksjon og rolle å fylle.

Prest, nisse og presanger

Julestemningen kryper helt inn i enkelte av lugarene på Heimdal. Torill Stjern sover julekvelden inn med juletrelys over sengen. På nattbordet står til og med et mini-juletre, toppen av en edelgran. Nattbordlampen har fått rødt lys. Spøkefulle kolleger har sørget for julepyntingen.

— Kjempefint, skikkelig julestemning, flirer trønder-Torill.

Forpleiningssjef Kåre Sæbø fremhever at alle skal føle seg tatt vare på gjennom høytiden. 1. juledag er det bingo med skikkelig fete premier, 2. juledag spørrekonkurranse. Julaften kommer det prest til plattformen. Og så dukker julenissen opp fra havet!

— Vi oppfordrer også alle som skal være her til å ta med seg hver sin gave. Vi har egen julenisse her hvert år, sier Sæbø.

Klump i halsen

I rekreasjonsrommet samles en gjeng til kaffepause. Plattformsjef Knut Magne Halvorsen gleder seg til hjemmejul. Det er perfekt timing å reise hjem lille julaften. Når alt stresset og forberedelsene er unnagjort på hjemmebane.

— Kjekt å komme hjem. Men de fleste pleier å si at skal man først være hjemmefra, kan man ikke være bedre plass enn her, sier Halvorsen.

De fleste offshorearbeiderne forbereder i god tid både seg selv og sine nærmeste på at julehøytiden ikke alltid kan feires sammen. Men for de minst rutinerte kommer klumpen i halsen på julekvelden. Da er det godt å ha åpen telefonlinje fra lugaren å ty til.

— Det er verst for dem som er hjemme. Vi har det bra her ute. Når jeg ringer hjem, så spør minstemann på fire om pappa ikke kan komme hjem. Men jeg skal hjem 2. juledag, da feirer vi julaften igjen, sier Rolf Hagström, som bor på Sotra.

Flying home for christmas

Svein Bredesen har bare minutter igjen av sitt yrkesliv. Han har jobbet 30 år i Nordsjøen. Han har feiret jul ti ganger der ute.

— Den mest spesielle julen var i fjor, da vi måtte ta imot alle kollegene som måtte evakueres fra Scarabeo, minnes Bredesen.

Nå skal 60-åringen feire jul i Bergen. Hos datteren til samboeren. I januar reiser han til Buenos Aires. Aldri mer Heimdal.

— Det har ikke helt gått opp for meg ennå, at det er slutt, at det ikke er her jeg skal feire jul nå, sier han.

Over høyttaleranlegget meldes det om snøvær i Bergen - om mulig hvit jul.

I avgangs- og ankomsthallen smetter Heimdal-arbeidere inn og ut av oransje overlevingsdrakter. Blikk møtes. Det hilses god jul begge veier. Vi hører duren fra helikopteret.

Flying home for christmas.

På Heimdal er det blue christmas - blå, blå jul.

TRAVEL: For kokken Audun Jåvold er julaften årets travleste dag.<p/>KNUT EGIL WANG (foto)
JUL I ROM SJØ: Julestemningen kryper helt inn i lugarene på Heimdal.<p/>KNUT EGIL WANG (foto)
MENS VI VENTER: Rolf Hagström og plattformsjef Knut Magne Halvorsen tar seg en kaffe. - Hvis man ikke feirer jul hjemme hos familien, så er Heimdal det beste stedet å være, mener plattformsjefen.<p/>KNUT EGIL WANG (foto)
BLÅ JULESTEMNING: Fra Heimdal-plattformen er julen blå - endeløs blå. Fra rekreasjonsrommet ser vi en båt gli forbi. Julestjernene blir speilet i vinduet.<p/>KNUT EGIL WANG (foto)