En 51 år gammel mann fra en av Bergens omegnskommuner må mandag møte i retten, tiltalt for blant annet å ha blottet seg for en kvinnelig kabinansatt i SAS.

Han står også tiltalt for å ha vært voldelig mot den samme kvinnen.

Hendelsen fant sted på en SAS-flyvning fra Sharm El Sheikh, Egypt, til Bergen 26. november i fjor.

— Det hele starter med at en mann forstyrrer roen i flyet. En kabinansatt forsøker å roe ham ned, og så eskalerer det videre, sier politiadvokat Line Skjengen i Hordaland politidistrikt.

Hun møter som aktor i straffesaken mot 51-åringen.

Drakk av medbrakt

Mannen skal på et tidspunkt ha prøvd å åpne dørene til flyet, samt forsøkt å ta seg inn i cockpit.

Etter det bt.no får opplyst, skal 51-åringen ha vært under medikamentassistert rehabilitering på tidspunktet for hendelsen.

Men denne dagen hadde han gått tom for Subutex, og det skal ha vært medvirkende til mannens oppførsel.

51-åringen ble først irettesatt da han ikke lenge etter avgang fra den egyptiske feriebyen begynte å drikke av medbrakt alkohol. Så skal han ha forstyrret de andre passasjerene og lagd en god del støy.

Blottet seg i setet

Den kvinnelige kabinansatte gjorde det hun kunne for å roe mannen ned. På et tidspunkt grep han kvinnens tommelfinger og brekte den bakover. Ved to anledninger blottet han seg for kvinnen mens han satt i setet.

Situasjonen kom likevel aldri ut av kontroll, og kapteinen måtte ikke gripe inn. Den kabinansatte får mye av æren for det. Andre passasjerer sto hele tiden klar til å gripe inn, men flyvertinnen holdt dem på avstand.

— Kabinpersonalet har fått mye ros for måten de håndterte situasjonen på, og de klarte å bevare roen. Det var aldri snakk om å avbryte flyvningen, slik man kan gjøre dersom noen anses å være en fare for sikkerheten, sier pressekontakt Tormod Sandstø i SAS, som karakteriserer saken som svært spesiell.

Erkjenner straffskyld

Flyselskapet valgte å anmelde passasjeren til politiet.

— Det hører til sjeldenhetene at vi gjør det, men vi godtar ikke at våre ansatte utsettes for slik oppførsel når de er på jobb. Her var oppførselen av en slik karakter at vi anså det som nødvendig å kontakte politiet i ettertid, sier Sandstø.

Mannen ble møtt av polititjenestemenn da flyet parkerte på Flesland. Han er tidligere straffedømt en rekke ganger.

51-åringen sier at han ikke husker noe fra hendelsen, og at han ikke har noen god forklaring på hvorfor han oppførte seg som han gjorde.

Ifølge hans forsvarer, advokat Rolf Knudsen, erkjenner likevel mannen straffskyld.