Det regnet så kraftig at det var vanskelig å høre hva fylkesvaraordfører Mona Hellesnes (V) sa da hun foretok den høytidelige åpning av byggetrinn tre for Bybanen, altså strekningen Lagunen-Flesland. Men det er tydelig at entusiasmen for prosjektet er minst like stor som før.

Stort behov

— Fremtiden ligger i miljøvennlige og forutsigbare transportmidler. Bybanen er blitt mer enn et klimavennlig transportmiddel. Den er også byborgernes stolthet, sier Hellesnes mens regnet finner vei inn gjennom telttaket og truer skillingsbollene som venter på forsamlingen ved Petedalsmyra på Sandsli.

Hellesnes understreker at behovet for forutsigbar transport er ekstra stor i Sandsli-området, der det er 10.000 arbeidsplasser og store utbyggingsplaner for boliger.

— Med gravestart i dag, er vi ett steg nærmere å realisere visjonen om bybane til Flesland. Jeg gleder meg til den åpner i 2016.

Fylkesvaraordføreren bor selv i sentrum og har derfor ikke stort behov for offentlig transport i hverdagen.

— Men jeg er ofte på Brann stadion og da har jeg stor glede av Bybanen. Det er et fantastisk transportmiddel. Og populariteten viser at tross alle diskusjonene i forkant, så var det veldig rett å satse på den, sier hun til BT.

Enklere trasé

Ifølge prosjektledelsen er tredje byggetrinn litt mindre komplisert enn de to første. Deler av den syv kilometer lange strekningen mellom Lagunen og Flesland går i tunnel og kun fire-fem hus må rives som følge av utbyggingen.

— Første byggetrinn gjennom sentrum og Danmarks plass var vanskeligst. På andre byggetrinn måtte vi rive åtte hus bare i lagunenområdet. Mot Flesland blir det litt enklere med flere tunneler og broer, sier byggeleder Nils Helge Sivertsen.