Det begynte med en forsiktig føler ute på en nyetablert blogg. Tormod Carlsen, Venstre-mann, Nøstet-aktivist og gift med Gunn-Vivian Eide, leder av Venstres nominasjonskomité, luftet sin tvil i en blogg skrevet tirsdag 21. november:

«Nå grubler jeg på er om det er mange som ønsker meg som Venstres førstekandidat i valget til Bergen bystyre neste høst. Jeg vet at Eirik mener det — og det er jo konge. Men, er det flere?»,

Eirik er for øvrig Eirik Glambæk Bøe, popartist og kandidat til Venstre-listen.

Den lille føleren på nettet ble spredd via e-poster til politiske venner og partifeller.

Haglet med respons

Ifølge Carlsen var responsen umiddelbar:

— I dag har det haglet inn med tekstmeldinger, e-poster og telefoner. Nå har jeg bestemt meg for å ta utfordringen. Jeg går bare for førsteplassen. Lykkes ikke det, synes jeg at komiteens forslag bør vedtas.

— Er dette å forstå som kritikk av komiteens førstevalg, Anders Skoglund?

— Jaa... Carlsen nøler litt: - Spørsmålet om jeg ville stille kom etter at nominasjonskomiteen hadde levert sin innstilling. Det betyr vel at noen mener jeg er en bedre kandidat enn Skoglund. Litt eldre og mer profilert i en del typiske venstre-saker, kanskje?

— Er du forberedt på at også Hans-Carl Tveit vil ha førsteplassen?

— Ja, jeg regner med at han stiller. Det er et poeng i seg selv med litt temperatur på nominasjonsmøtet.

— Hva er sjansen din for å vinne?

— Ut fra responsen jeg har fått burde den være god.

Dobbel allianse

Tormod Carlsen har bakgrunn fra Det Liberale Folkepartiet der han ledet ungdomspartiet tilbake til Venstre. Gunn-Vivian Eide og Tormod Carlsen sto på hver sin side i sammenslåingen, som endte med allianse også privat. Da paret flyttet til Bergen, ble det hun som tok føringen politisk.

Carlsen engasjerte seg i stedet i nærmiljøet og er nå leder av velforeningen på Nøstet og Sydnes. Profesjonelt er han informasjonsrådgiver.

Hans kone og leder av nominasjonskomiteen, Gunn-Vivian Eide avslår å svare på om hun vil stemme på sin mann.

— Forslaget om han på førsteplass kom i forkant av siste møtet i nominasjonskomiteen. Da meldte jeg meg inhabil. Resten av komiteen sa i et vedtak at det får opp til nominasjonsmøtet å ta stilling til hans kandidatur, siden det kom så sent, sier Eide.

KAMPKLAR: Tormod Carlsen har slåss for nærmiljøet. Nå vil han til topps i Venstre. ARKIVFOTO: KNUT STRAND
Bergens Tidende