— Vi forventer at det nå blir reagert overfor mannen som anmeldte saken. For min klient har det vært en meget stor belastning å ha en slik beskyldning hengende over seg, sier advokat Carl Christian Hoff.

Han understreker alvoret:

— Minstestraffen for voldtekt er to års fengsel. Hadde min klient blitt tiltalt og dømt, ville han også måtte betalt et større beløp i erstatning. Det kunne også fått yrkesmessige konsekvenser.

Møttes på nettet

For tre uker siden skrev BT om den påståtte mannevoldtekten. Politiet hadde aksjonert mot leiligheten til en 27 år gammel mann, etter at en jevnaldrende mann hadde anmeldt ham for voldtekt.

De to mennene hadde truffet hverandre via en chattekanal på nettet. 27-åringen hevdet at de hadde hatt frivillig sex, og stilte seg helt uforstående til voldtektsanklagen.

For 27-åringen var saken spesielt alvorlig, ettersom han innehar en betrodd stilling. Selv en henleggelse etter bevisets stilling ville kunne rammet hans karrieremuligheter.

Anmeldelsen ble tatt alvorlig hos politiet, og 27-åringen ble satt i arresten. Samme dag ble han løslatt, men like fullt siktet.

Fire versjoner

Politiet har jobbet mye med saken. Etter hvert fattet de mistanke om at ikke alt stemte. Mannen som hadde anmeldt forholdet var inne til fire avhør og samtaler. Her ga han fire ulike forklaringer på sentrale områder.

Torsdag kveld ble han tatt inn til et nytt avhør på Laksevåg politistasjon.

— Vi konfronterte ham med vår mistanke om at anmeldelsen var uriktig. Da la han kortene på bordet, sier politioverbetjent Tore Salvesen til BT.

Dermed er saken snudd på hodet. Nå er det mannen som anmeldte voldtekten som blir etterforsket, og kan vente seg en kraftig reaksjon.

— Dette er selvsagt en veldig alvorlig sak, som kunne fått store følger for han som ble anmeldt. Derfor må vedkommende som nå er mistenkt vente seg en streng reaksjon, sier Salvesen.

Krav om erstatning

Mannen har gitt en forklaring på hvorfor han leverte inn falsk anmeldelse. Politiet vil ikke si noe om hva den går ut på, utover at det gjelder personlige forhold.

27-åringen som nå er renvasket, er på sin side svært lettet.

— For ham har det vært vanskelig å leve med en så alvorlig anklage. Da han fikk beskjed om sakens vending ble han veldig glad, sier advokat Carl Christian Hoff.

Han sier det nå vil være naturlig å vurdere et erstatningskrav mot mannen som leverte inn anmeldelsen.

MÅ REAGERE: Advokat Carl Christian Hoff mener det må reageres strengt mot mannensom uriktig anmeldte hans klient for voldtekt. ¿ Følgene ville blitt dramatiske dersomhan hadde blitt dømt, sier Hoff.
TOR HØVIK