— Jeg har sett at det er mer flått i år enn det har vært før, og at de sprer seg utover kystområdene, sier fylkeslege i Sogn og Fjordane, Petter Øgar.

Stadig flere blir alvorlig syke etter å ha blitt bitt. Antallet alvorlige sykdomstilfeller er nesten tredoblet siden 2002. Forskere forteller om kraftig økning i flåttbestanden, blant annet som en følge av et mer gjengrodd kulturlandskap. Også økning av hjortebestanden har innvirkning på flåttforekomsten. Flått foretrekker nemlig hjort som vert.

Angriper nervesystemet

Nye tall fra folkehelseinstituttet viser at til sammen åtte personer på Vestlandet er blitt syke av bakterien borrelia i år. På landsbasis er det til nå registrert 61 tilfeller av lymfe-borreliose, mens det i fjor var registrert 91 tilfeller i samme periode. I 2005 var det registrert hele 280 tilfeller av denne sykdommen.

Særlig utbredt er den lille midden i fuktige områder der det er mye kratt, lyng og busker. Der hopper den på forbipasserende dyr og mennesker, og suger blod helt til den er proppfull eller blir fjernet.

— Det er bare noen flått som er smittebærere, men i verste fall kan man få en form for hjernehinnebetennelse eller infeksjoner i hjertet, sier Øgar.

Borrelia kan føre til komplikasjoner på nervesystemet, og har ifølge Øgar visse likhetstrekk med bakterien som gir sykdommen syfilis.

Noe stort helseproblem mener imidlertid ikke fylkeslegen at flåtten representerer.

— Smittefaren er en realitet folk må være oppmerksomme på, men alt i alt er det ikke et stort problem.

Utslett og rødme

Har du vært ute i skog og mark bør du

sjekke kroppen din nøye når du kommer hjem.

— Spesielt gjelder dette skulte steder eller områder med tynn hud, som lyske, armhuler og bak ørene, sier vakthavende infeksjonslege Anne Ma Dyrhol Riise ved Haukeland Universitetssykehus.

Risikoen for smitte av borreliosebakterien er liten, og ikke alle som blir smittet får symptomer.

— Men jo lengre flåtten sitter fast, jo større fare er det for infeksjon. Derfor bør man forsøke å fjerne den så fort som mulig, sier Dyrhol Riise.

På apoteket kan man få kjøpt en spesiell flåttfjerner, men man kan også pirke den av selv med pinsett elle fingrene.

— Ta tak i flåtten helt nede ved huden og dra den rett ut. Pass på å få med deg hodet, sier legen.

Ingen grunn til panikk

Dersom man smittes med borrelia bakterien kommer oftest symptomene først etter tre dager til fire uker.

Vanligvis får man et ringformet rødt utslett som sprer seg i området rundt bittet. Man kan også få feber og hovne lymfeknuter.

For tiden skal det ikke være pasienter som er innlagt på Haukeland etter flåttbitt.

— Men vi har hatt noen få tilfeller tidligere i sommer, forteller Dyrhol Riise.

Får du symptomer og frykter det kan være en infeksjon fra flåttbitt oppfordrer hun til å ta kontatk med helsevesenet.

— Man skal likevel ikke være engstelig for flåttbitt uten tegn til infeksjon.