Det er årets siste kveld på Haukeland Universitetssykehus. Utenfor vinduene er det stille, bortsett fra når en og annen rakett suser mot himmelen. For mange betyr årets siste dag også årets største fest. Men på Haukeland er det noen som må jobbe. Fortsatt er det lenge til klokken er tolv.

– Da skjer de fleste skadene, sier overlege Nils Bull ved øyeavdelingen.

Han forteller at avdelingen hver nyttårsaften får inn mellom én og fem pasienter. I 20.30-tiden melder kveldens første pasient seg.

En rakett har sprengt bare noen centimetere fra ansiktet til en 22 år gammel mann fra Bergen. Han er på vei til sykehuset nå.

– Det er tidligere enn vanlig, sier Bull.

Eksploderte like ved øyet

En venn av mannen kjører ham til sykehuset. Den ene siden av ansiktet hans er fullt av blod fra flere kutt. Mannen har drukket noen øl, men er fullt bevisst. Han hører ikke på sitt venstre øre, delvis på grunn av trykket fra raketten, delvis fordi øret er fullt av krutt.

– Det var den største raketten på markedet, sier mannen.

Begge hendene hans er blodige.

– Jeg skulle tenne på raketten med lighteren. Raketten sto på en pinne i bakken. Jeg tente på, og så smalt det med en gang.

Doktor Pia Wadel-Andersen undersøker mannen. Hun spør om han kan se bokstavene på en skjerm. Han ser noen, men ikke alle. Synet på øyet hans er redusert fra 80 prosent til 32 prosent.

– Han har fått et sår på hornhinnen. Vi regner med at han vil kunne se som før, men vet ikke sikkert før om noen dager, sier Bull.

I 23.00-tiden kan mannen forlate sykehuset, med bandasje på øyet og sting i ansiktet.

Mister synet

Utenfor smeller rakettene over Bergen, og ved midnatt eksploderer byen i lyd og farger. Et kvarter senere ringer det igjen på øyeavdelingen. En 23 år gammel kvinne er truffet i øyet av en rakett.

Kvinnen bæres inn på båre, og setter seg i stolen foran Wadel-Andersen. 23-åringen forteller at hun har drukket, men at det ikke var henne som tente på raketten.

– Jeg lå på bakken og så på fyrverkeriet. Så ble det masse lys, så kom det blod, og så ...

Kvinnen må til røntgen. Ambulansesjåførene triller henne gjennom en korridor mot røntgenrommet. En av dørene inn til et siderom står åpen. Der ligger en mann med en forreven hånd full av blod.

– Raketten gikk av mens han holdt den, forteller en av ambulansekjørerne.

Kvinnen må opereres samme natt.

– Denne skaden er mer alvorlig enn den forrige, sier Bull.

På øyeavdelingen sitter familien hennes og venter. Det gjør også doktor Olav Haugen, som skal utføre operasjonen. Han forteller kvinnen at skaden er svært alvorlig. At målet er å bevare øyet. At hun nok ikke kommer til å få noe brukbart syn på det igjen.

Dagen derpå

Om formiddagen 1. nyttårsdag forteller Nils Bull at legene har klarlagt hvordan kvinnen mest sannsynlig ble truffet: Hun og en venninne lå på bakken og kikket opp på fyrverkeriet. En stavrakett ble avfyrt langs bakken, og eksploderte en meter unna kvinnen. En plastbit fra raketten traff henne i øyet.

– Hun ble operert i tre timer i natt. Plastbiten ble fjernet fra øyet. Det er vanskelig å si om vi klarer å bevare øyet slik at det blir kosmetisk tilfredsstillende. Det vil overraske meg om hun får noe syn på det igjen, sier Bull.

PLASTBITEN: Denne plastbiten fra en løpsk rakett traff en 23-årig kvinne i øyet ved midnatt nyttårsaften. ¿ Det vil overraske meg om hun får syn på det øyet igjen, sier overlege Nils Bull. FOTO: ØYEAVDELINGEN, HAUKELAND UNIVERSITETSSYKEHUS
EKSPLOSJON: Bedøvelsen settes på en 22 år gammel mann, som har fått ansiktet skamfert etter at en rakett eksploderte bare noen centimeter fra ansiktet hans. Mannen slipper antakelig fra ulykken med få eller ingen øyeskader.