— Det er så lettvint og greit å kunne gi blod på jobben. Dessuten er setene her gode å ligge i.

Sissel Hauge Mykletun har slått seg ned i en liggestol med underarmen opp. En slange går fra armen ned til en plastbeholder som snart er full av blod.

Har gitt siden 1968

Dette er blodbussens første bedriftsbesøk. Etter at Mykletun har gitt sine 450 milliliter kan hun spasere tilbake til kontoret. Det hele tar i underkant av 15 minutter.

Litt lenger bak i vognen ligger Øyvind Berland langstrakt. Dette er en ringrev: Berland gir blod for 116 gang i sitt liv.

— Jeg har gitt siden 1968. Over femti liter totalt. Denne bussen er et bra tiltak, sier Berland.

— Noen vegrer seg for å gi blod. Krever det nerver av stål?

— Absolutt ikke. Jeg er egentlig ikke noe glad i sprøyter, men dette går helt greit, sier Berland.

Avtale med flere

Et av målene med blodbussen er å få flere til å gi blod. Over halvparten av giverne fra BKK i går ga blod for første gang.

— Vi har allerede avtale med flere andre bedrifter i Bergen. Vi skal også stille oss opp i Bergen sentrum, sier Kjersti Svendheim, leder for Blodbussen.

Bussen skal kjøre rundt hver uke fra mandag til torsdag. Før man kan gi blod må man klareres. Har man for eksempel hatt bestemte sykdommer kan man ikke gi blod.

— Denne klareringen vil man kunne gjøre om bord i bussen, sier Svendheim.

BLODKLUBBEN: Det er trangt om bord i Blodbussen, men alle har i hvert fall vindusplass. Berit Joli Haaland (foran t.v.) og Tom R. Engenes (t.h.) var to av de BKK ansatte som ga blod i går.
Lillebø, Jan M.