Synnøve Koløen (33) fra Stord må ha ny beinmarg for å overleve.

Etter å ha fulgt førsteklassingen sin på skolen onsdag i forrige uke, fikk hun vite at leukemien var kommet tilbake.

Ingen i familien Koløen passer vevstypen til Synnøve og nå leter de etter en donor.

Etter at bt.no og avisen Sunnhordland skrev om saken, har giverne meldt seg på løpende bånd både hos Haukeland universitetssykehus og Stord sjukehus.

— Telefonen er rødglødende

— Vi har hatt en enorm pågang av folk som vil bli givere. Vi er veldig glade for alle de nye registreringene og jobber på spreng for å analysere prøvene, sier bioingeniør Wenche Øyehaug ved Blodbanken på Stord sjukehus.

Hun sier at folk som møter opp og vil bli givere må belage seg på litt venting.

— Vi er ikke så mange som jobber her, og vi har et lite laboratorium.Telefonen er rødglødende. Jeg tror det er mange som har fått en tankevekker etter at media skrev om saken. Flere sier at de har tenkt lenge på at de skulle bli blodgivere, og forteller at dette er det sparket bak som de trengte for å komme seg ut og bli givere, forteller Øyehaug.

- Tar unna så raskt vi klarer

På Haukeland har de også fått svært mange henvendelser.

— Bare i dag har vi fått melding om over hundre nye blodgivere. Vi tar unna så raskt vi klarer, sier avdelingsoverlege ved blodbanken på Haukeland universitetssykehus, Tor Hervig.

Han håper at de som melder seg også er villige til å gi til andre pasienter dersom ikke de passer vevstypen til Synnøve Koløen.

— Det som ikke passer til henne, kan passe til andre. Vi er veldig glade for å få flere blodgivere og har kapasitet til å ta imot alle som vil gi blod. Vi skal gjøre det vi kan for å hjelpe henne, sier Hervig.

E-postkampanje

Familie og venner har også sendt rundt en e-post der de oppfordrer alle til å melde seg som blodgivere og beinmargsdonorer. Spesielt ønsker de at alle som er registrert som blodgivere registrerer seg som donorer fordi de kan gi hjelp raskere.

— Vi gjør dette fordi det er viktig for Synnøve, og fordi det er veldig mange flere som trenger det. Vi ser at det er mange som trenger både blod og beinmarg. Det gir mening å kunne hjelpe flere. En blodgiver kan gi fire poser blod i året, og Synnøve har fått 40 poser blod det siste året. Det sier noe om behovet, sier Synnøves søster, Justine Koløen.

Svein Olav Langåker/Sunnhordland