I 2007 ble den gitt som gave fra Røde Kors til Helse Bergen, og driftes av Haukeland Universitetssykehus. Den var første i Norge.

— 13.000 liter er det blitt på disse fem årene, sier Tor Hervig, avdelingssjef i Blodbanken.

165 ganger

Lars Rasmussen i DnB var en av dem som ble tappet mandag. Han ble blodgiver da han var 18 år, nå er han 62. På disse årene har han møtt opp 165 ganger.

— Det er ganske mye!

— Ja, men det er andre som har holdt på lenger enn meg.

— Fortell litt om hvorfor du begynte med dette.

— Jeg gikk på gymnaset på U. Pihl, og borte på Røde Kors sykehuset hang en lapp om å bli blodgiver. Betalingen fristet, vi hadde jo ikke så mye penger den gangen. I tillegg fikk vi fri en fransktime, og for oss på reallinjen fristet det nesten like mye som pengene, forteller Rasmussen og ler godt.

Mandag gikk han ut av bussen med blomster som takk både fra Blodbanken og fra byrådsleder Monica Mæland.

Cirka 100.000 givere

Blodbussen kjører til bydelene og nabokommunene Osterøy, Os, Lindås, Askøy og Sotra mandag til torsdag. Den stopper på sentrale steder og ved store bedrifter der mange ansatte bidrar.

— Det er veldig strenge regler for å bli blodgiver, forteller Tor Ole Bergan, daglig leder i Røde Kors blodprogram. - Det gir oss en utfordring når vi skal velge, for forbruket øker hvert år. I Norge har vi i underkant av 100.000 blodgivere, men vi må ha beredskap for katastrofer. Derfor ønsker vi oss 25.000 til. I tillegg er det hele tiden utskiftninger, 15.000 må erstattes hvert år.

- Dårligst i Europa

Han legger til at vi er dårligst i Europa, har færrest antall blodgivere i forhold til befolkningstallet. Han innser at det kan ha sammenheng med tilgjengelighet, lange reiseavstander og tidsnød.

— Vi oppfordrer våre ansatte til å gi blod i arbeidstiden. Alle som kan, bør gi. Det er en av grunnene til at vi synes blodbussen må stå her. Det er sentralt, og den er godt synlig, sier Monica Mæland.

Siren Holme i Blodbanken ønsker seg også flere blodgivere, og forteller at de har god kapasitet til å ta imot flere.

I Norge er det bare Bergen og Oslo som har dette tilbudet.