Det vil løfte Norge opp i tetposisjon når det gjelder CO2-teknologi, mener direktør Egil Sæl som har ansvaret for utvikling av prosjektet i Statoil.

— Selv blir vi nok i hovedsak brukere av denne teknologien. Men for norske teknologiselskaper vil dette i høyeste grad kunne bli noe de kan selge og bli ledende på, mener Sæl.

I realiteten skal det bygges to renseanlegg på Mongstad. Det første anlegget skal stå klart i 2010 og ta hånd om 100 000 tonn CO2 årlig. Hensikten med dette er først og fremst tå få testet og kvalifisert teknologien. Dernest skal man bygge et anlegg i full målestokk som skal stå ferdig i 2014 og kunne ta hånd om alt fra 1,3 til 2,2 millioner tonn CO2 årlig. Den endelige størrelsen vil bli bestemt senere.

Lagres i enorme bassenger

En stor del av CO2-gassen som samles inn vil bli lagret i enorme saltvannsbassenger langt under havbunnen, opplyser Sæl.

Statoil vil også vil forsøke å bruke CO2-gassen til å øke utvinningen i en del oljefelt. Men det er bare åtte- ni felt på norsk sokkel som i utgangspunktet kan brukes. Det vil være dyrt og de vil neppe kunne avta all den CO2-gassen som Mongstad produserer gjennom hele året.

— Derfor er hovedalternativet å ha et sted å lagre den permanent. Det mest realistiske her er å pumpe den ned i enorme saltvannsreservoarer hvor CO2 vil løse seg opp. Vi gjør allerede dette med CO2 gassen fra Sleipner-feltet. Og det finnes en rekke slike saltvannsbassenger under havbunnen i Nordsjøen, sier Sæl.

Å bruke CO2 for «å vaske ut» mer olje fra reservoarene blir dyrt fordi plattformene vil ruste i stykker om deler av dem ikke bygges om.

Mindre behov for CO2

Behovet for CO2 vil også avta i et oljefelt fordi klimagassen kommer i retur, sammen med oljen. På plattformen må den derfor skilles ut og pumpes ned igjen.

I en slik resirkuleringsprosess blir det mindre behov for CO2. Dermed blir det vanskelig å finne nok oljefelt som kan motta all CO2 gassen som Mongstad skal kvitte seg med, understreker Sæl.

Så uansett om Statoil finner det lønnsomt å bruke CO2 for å få ut mer olje, vil mer permanente lagringsplasser som saltvannsbassenger være helt nødvendige.