19-åringen er en av mange hundre astmatikere som sliter i disse dager. I går var forurensningsverdiene igjen skyhøye både på Danmarks plass og i sentrum. Giftlokket er på plass igjen, etter å ha holdt seg borte en stund.

På Bergen kommunes daglige møte om luftkvalitet i går ble det bestemt å videreføre tiltakene som allerede er iverksatt. Foreløpig er det ikke aktuelt å innføre nye tiltak.

Les også:

Dette gjør de andre byene

Helsefarlig sted

Tom Andre Brodahl er vant til å følge nøye med på målingene. Det bestemmer hva han kan gjøre og ikke gjøre fra dag til dag.

Han har vært sterkt plaget av astma siden han var liten, og når forurensningen når slike høyder som nå, er sentrum et helsefarlig sted for ham.

— Når det er på det verste begynner jeg å hoste og få problemer med pusten etter bare noen minutter. Det hender jeg er nødt til å ta en tur til sentrum for å utføre nødvendige ærend, men da passer jeg på å gjøre det så kjapt som mulig, sier han.

— Hva med kino og kafébesøk?

— Det blir det lite og ingenting av. Mitt sosiale liv må jeg ha i andre områder. Det er jeg nødt til for ikke å bli syk.

I går var han til lege på Sotra og måtte på veien tilbake legge ruten innom Aleris-klinikken i Marken for å hente astmamedisiner.

— Dette var mer enn nok bytur for meg. Hele hverdagen og mitt sosiale liv må planlegges i detalj når forholdene er som de er nå, sier han.

Kan ikke bo i sentrum

I bykjernen er det ikke mulig for Tom Andre Brodahl å bo. Nå bor han på Minde.

— Heldigvis ligger huset på en haug. Vi unngår så vidt å komme i kontakt med den verste forurensningen, men «lokket» ligger bare hundre meter unna. Jeg unngår helst å gå i den retningen når jeg skal ut, sier han.

Å gå på skole eller jobbe i sentrum er heller ikke aktuelt for 19-åringen. Nå går han på Slåtthaug videregående skole og er fornøyd med det.

— Hva mener du kan gjøres med forurensningen?

— Jeg syntes det ble mye bedre det ene døgnet vi hadde par/oddetallskjøring. Flere sambruksfelt tror jeg også kan bidra til å minske trafikken, sier Tom Andre Brodahl.

Foreløpig må han nøye seg med å følge med på målingene fra dag til dag og ta sine forholdsregler.

Avventer nye tiltak

Nestleder Lars Christian Larsen i Bergen Astma og allergiforening sier at det er mange som befinner seg i samme situasjon som Brodahl.

— Hvor mange vet vi ikke, men jeg kjenner til flere familier som har måttet flytte fra sentrum og Fyllingsdalen på grunn av den dårlige luften, sier han.

— Vi har innført de tiltakene vi kan, bortsett fra datokjøring, sier byrådsleder Monica Mæland (H).

Datokjøring var det mest ekstreme tiltaket som ble satt i gang i midten av januar, da luftforurensningen var som verst. Hver bil kunne da kjøre innenfor bomringen bare annenhver dag.

— Vi må basere oss på værmeldingen. Tidligere trodde vi situasjonen kunne bli alvorlig mot torsdag og fredag. Nå ser det ut som det blir mindre alvorlig enn det kunne se ut som, sier Mæland.

Hun vil ikke spekulere i om det blir innført datokjøring senere i uken.

— Det er værmeldingen i morgen som vil avgjøre det, sier byrådslederen.