— Vedtaket er greit det. Det er ryddig at Frp klargjør posisjonen sin, sier Hans-Carl Tveit, oppvekstbyråd og Venstres frontfigur i Bergen.

— Men jeg ser ikke noen grunn for at Venstre skal forholde seg til Frp på noen annen måte lokalt enn nasjonalt.

— Det er med andre ord ikke aktuelt for dere å sitte i byråd med Frp?

— Nei, jeg kan ikke se at vi kan gjøre det. Avstanden mellom partiene er for stor.

- En invitasjon

Med Frps vedtak blir Venstres eneste vei til byrådsmakt etter valget 2007 gjennom samarbeid med andre partier. Den muligheten vil Tveit ikke diskutere nå.

— Man skifter ikke sengepartner over natten. Å spekulere i hva vi skal gjøre ved ulike valgresultat, vil jeg ikke begi meg inn på.

I Høyre ønskes Frp velkommen inn i varmen.

— Jeg oppfatter utspillet som en invitasjon til tettere samarbeid, sier Torbjørn Hansen, leder for Bergen Høyre.

Byrådsleder Henning Warloe (H) er i Egypt med dronning Sonja, og hadde ikke lest Frp-vedtaket i går. Men også han stiller seg åpen til å danne byråd med Frp etter neste valg.

— Det er ikke umulig i det hele tatt. Spørsmålet er om det finnes et politisk grunnlag for et slikt byråd. Hvert valg betyr at kortene legges på nytt, sier han.

Mer miljø, mindre øl

På BTs partibarometer i september var Frp og Høyre kun ett mandat unna flertall i bystyret. Selv om de to partiene skulle sikres flertall ved neste års kommunevalg, mener Hansen at det beste alternativet vil være et byråd som utgår fra et bredt borgerlig flertall, med KrF og Venstre med på lasset.

— Vi stiller ikke ultimatum på posisjoner, men på å få gjennom politikken vår, sier KrFs toppkandidat Filip Rygg, og ramser opp følgende hjertesaker: Bybane, mer radikal miljøpolitikk og restriktiv skjenkepolitikk.

— Dette er ikke akkurat Frp-politikk?

— Nei, men det finnes jo andre områder der vi er mer enige.

SETTER FOTEN NED: Fremskrittspartiets gruppeleder, Liv Røssland, vil ikke lenger sitte og se på at de andre borgerlige partiene får styre i Bergen. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE
Bergens Tidende