RANDI KVINGE randi.kvinge@bt.no

Den kosovo-albanske familien fra Pristina i Kosovo vil aller helst bo i Norge, men godtar at de må reise tilbake til Kosovo.

-Det eneste vi ber om, er at Nurtene får medisinsk behandling i Norge. Jeg vil heller dø enn å reise tilbake uten at hun blir frisk. Vi har ikke mulighet til å klare oss, sier Ahmet Bajrami.

Sterke smerter Med seks barn hoppende rundt seg, ligger Nurtene på sofaen i leiligheten på flyktningmottaket i Åsane. For å kunne bevege seg rundt i leiligheten, er hun avhengig av krykker.

Da Nurtene skulle reise hjem fra sykehus etter å ha fått barn nummer fire, var hun uheldig og skadet kneet sitt. Hun har fått time på sykehuset Haraldsplass om knappe to uker, for å vurdere operasjon av kneet.Tårene renner når Nurtene forteller om skaden sin.

-Jeg har forferdelige smerter hele tiden. Den eneste sjansen vi har til å klare oss når vi kommer tilbake til Kosovo, er at jeg blir frisk igjen. Da kan jeg ta meg av barna, mens Ahmet skaffer inntekter til familien, sier Nurtene.Lege, Gro Njølstad, forstår ikke hvorfor familien ikke får være i Norge til kirurgen hennes har fått vurdert resultatene av en MR-us undersøkelse av kneet for en ukes tid siden. Det er med tanke på om hun kan bli bedre eller helt frisk av en operasjon.

Til Norge med luftbro Familien kom til Norge i april 1999 med luftbroen fra Makedonia. Familien har bodd på tre ulike flyktningmottak. Det siste året har de bodd i Åsane på Vestlandsheimen statlige asylmottak. Da ekteparet kom hit, hadde de tre jenter. Nå har de fått tre barn til. To av guttene er tvillinger.

Da familien kom til Norge, søkte de om oppholdstillatelse. De fikk avslag, men anket saken på grunn av helsemessige årsaker. Mens ankesaken pågikk, fikk de oppholde seg i Norge. I mai fikk de endelig beskjed av utlendingsnemnda at de må reise tilbake. De har ikke fått tilbakemelding på søknaden om utsatt reisedato. For noen dager siden fikk de melding fra politiet om at de blir hentet mandag morgen. Først blir de sendt til Oslo. Derifra må de reise videre til Pristina i Kosovo om kort tid.

— For flyktningefamilier som har alvorlige problemer, burde reglene vært mer lempelige, sier familien Bajramis advokat, Hege Falch.

Les også: Politiet: - Kjente ikke til oppfølgingen