— Jeg vet jo at det ikke har vært så mange overfallsvoldtekter i Bergen, men jeg tenker jo mer over faren etter alle avisoppslagene, sier Gjertrud Skarsvåg (22).

Hun og venninnen Silje Stavdal (22) forteller at de ofte snakker med venninner i telefonen på vei hjem om kveldene.

Beskytter seg

— Hvis jeg har møtt venner i byen, pleier vi å sende hverandre meldinger når vi kommer hjem slik at vi vet at alle er trygge, sier Skarsvåg.

De siste ukene har mange jenter gått aktivt til verks for å beskytte seg mot overfallsvoldtekter.

Clas Ohlson melder om økning i salg av forsvarsspray og voldsalarmer. Det er solgt dobbelt så mange voldsalarmer i november, som i hele oktober

Mobil-appen Bsafe er nå den tredje mest nedlastede appen i landet. I en truende situasjon kan man aktivere appen. Da vil en forvalgt person bli ringt, og en melding med kart over din plassering vil bli sendt til et valgfritt antall personer.

FitnessFirst i Bergen har startet gratis selvforsvarskurs til kvinner. Kursene går hver helg frem til jul.

Terping skaper frykt

Stavdal er en av dem som har kjøpt forsvarsspray.

— Jeg har den med meg når jeg går hjem fra lesesalen om kveldene, sier hun

Skarsvåg tenker også på å kjøpe en slik spray.

— Det er ikke det at jeg tror at jeg kommer til å bli voldtatt, men det gir en trygghetsfølelse å vite at du kan beskytte deg, sier hun.

Så langt i år er det anmeldt elleve overfallsvoldtekter i Bergen. Ni av dem i Bergen sentrum. Det er langt færre enn i Oslo, der det til nå i år er meldt om 51 overfallsvoldtekter.

— I realiteten er sjansen for å bli voldtatt liten. Men medias stadige terping på temaet kan skape frykt, sier Helge Østbye, professor i medievitenskap ved UiB.

Østbye kan godt forstå at jenter er redde når de går ute om kvelden, men sier også at det ofte er de som er mest redd for vold som har minst fare for å oppleve vold.

— Det er jo ofte kvinner og eldre som er mest redd for vold, men vi ser at det er mest yngre menn som opplever vold, sier han.

Føler smerten

Klinisk psykolog og fagsjef i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud, forteller at fokuset på voldtekt i media gjør at vi tenker oftere over faren for voldtekt.

— Når vi leser om voldtektene, kan vi lett se oss selv i offerets situasjon. Da vil tankene våre hente frem forestillinger om avmakt, smerte og grusomhet. Dette aktiviserer angst i egen kropp, og når vi kjenner den, er det lett å tenke videre på de dramatiske tankene, sier han.

Skuterud forteller at å lese om situasjonen der overgrepet fant sted, kan utløse en redsel når vi kommer til et lignende sted.

— Et eksempel kan være å lese om en voldtekt som ble gjort i en dårlig belyst gate. Hvis du da kommer til en dårlig belyst gate, aktiveres frykten.

Skuteruds råd til kvinner som er redd for voldtekt er å ta hensyn til angsten.

— Gå med en venninne hjem hvis du er redd. Etter hvert kan man gå alene. Det er viktig å prøve å bekjempe angsten. Vi må ta tryggheten tilbake.