— Christina har aldri vært, og kommer aldri til å bli som andre barn. Det hadde vært bedre om hun hadde få gå på spesialskole. Da hadde hun fått være sammen barn som liknet henne selv og hun hadde sluppet isolasjonen hun opplever i dag.

Det mener Christinas mor, May Liss Winsents.

Denne helgen blir den nå ti år gamle jenten, filmstjerne på filmfestivalen WT Os.

Onkelen, Pål Winsents har nemlig laget film om sin niese. Filmen har fått navnet «Jenten fra Oz» og dokumenterer Christians liv fra hun var et år og frem til i dag som femteklassing på Os skule.

Feilslått politikk

Verken moren eller onkelen er i tvil. Integreringspolitikken, som var en av myndighetenes hovedmål med HVPU-reformen, er feilslått.

Dette er også hovedbudskapet i den timelange dokumentaren som vises i samfunnshuset Fjellheim i ettermiddag.

— Christina kan aldri bli en normal femteklassing, understreker May Liss Winsents og fortsetter:

— Hun er helt annerledes enn klassekameratene sine. Det merker hun også selv. Jeg ser at hun unngår kontakt med jevnaldrende. Selv om skolen gjør sitt beste og skolekameratene prøver å være greie og hyggelige med henne, så har hun ingen venner. Det er sårt for oss som står Christina nærmest, sier hun.

Den sang- og musikkglade tiåringen har aldri fått noen diagnose for sin utviklingshemming. Men ekspertene har slått fast at hun mentalt sett ikke er mer enn halvannet til to år.

— Hun lærte å gå først da hun var to år. Og i dag er ordforrådet hennes fremdeles svært begrenset. De som kjenner henne, kommuniserer med henne ved hjelp av bilder. Når BT kommer på besøk i Christinas lille grupperom, henger det blant annet bilder av en taxi og et svømmebasseng bak henne.

— Christina elsker å kjøre drosje og være i svømmehallen, forteller moren.

Traller i vei

Dessuten er hun glad i å synge. På oppfordring traller hun i vei på den ene barnesangen etter den andre for gjestene som plutselig fyller opp hele hennes lille klasserom.

Mor, May Liss Winsents, legger ikke skjul på at hverdagen i perioden har vært tøff etter at datteren kom til verden.

Hun og Christinas far, Gisle, ble skilt da Christina var fem år gammel.

— Jeg tror nok en indirekte årsak til at samlivet ikke funket, var at vi fikk en ekstra bør å bære med Christina, sier May Liss

I dag er begge foreldrene etablert i nye forhold. Christina har også fått en liten halvsøster, Ronja, på tre år. De fryder seg over hverandre.

Må få egen skole

May Liss Winsents brenner for at barn som er som Christina, må få et skoletilbud spesialsydd for dem. Selv er moren overbevist om at skoletilbud som Tveiterås skole i Bergen kan tilby, hadde vært et godt alternativ for Christina.

— Men det ble altfor tungvint å kombinere henting og bringing med full jobb, sier hun

Nå har hun i stedet tatt initiativet til å få opprettet et liknende kompetansesenteret med undervisning i Os, for Christian og de andre barna som trenger det.

Både hun og filmskaperen, onkel Pål, håper at filmen kan bidra til at virkningen av HVPU-reformen igjen blir satt på dagsordenen.

EIRIK BREKKE