Fylkeslege Petter Øgar i Sogn og Fjordane bestemte seg onsdag for å stoppe tvangsflyttingen av blant andre 90 år gamle Nils Bjørkhaug fra Lavik Sjukeheim.

Det melder NRK Sogn og Fjordane. Bjørkhaug skulle flyttes til en institusjon fire mil unna der han og konen Johanna Bjørkhaug bor i dag.

Det ville innebære at ekteparet ble splittet etter 64 års ekteskap. Da BT skrev om saken 8. mars kalte sønnene til Johanna og Nils Bjørkhaug vedtaket for hjerterått.

Flyttingen skulle ha foregått 14. mars, men Petter Øgar stopper nå flytteprosessen til klagene er behandlet.

— Denne saken har så store konsekvenser for dem det gjelder, og etter en flytting kan ikke vedtaket gjøres om. Klageordningene i lovverket ville bli undergravd og svekket dersom ikke fylkeslegen grep inn, sier Petter Øgar til NRK.

Fylkeslegen har fått inn to klager. I tillegg til saken til Bjørkhaug har de pårørende til funksjonshemmede Anny Inger Strandos anket vedtaket. Aksjonen som var planlagt utenfor Lavik sjukeheim torsdag er avblåst.

Fylkeslegen i Sogn og Fjordane bestemte seg onsdag for å stoppe tvangsflyttingen av blant andre 90 år gamle Nils Bjørkhaug fra Lavik Sjukeheim. Dermed blir han ikke skilt fra konen Johanna likevel.
FOTO: TERJE ULVEDAL