Skolebyråd Harald Victor Hove sier til BT at han avklarer dette nå fordi det er en rekke spekulasjoner på gang vedrørende hvem som skal overta etter Monica Mæland (H) dersom hun blir statsråd.

— Da er det ikke vits i å spekulere om meg siden jeg ikke anser meg som en kandidat.

Diskuterte hjemme

Hove sier det er viktig å få dette frem uavhengig av hva Mæland foretar seg angående en jobb som statsråd. Allerede vinteren 2012 begynte han å diskutere muligheten for å bli byrådsleder og hva det ville medføre av forpliktelser med sin kone.

— Da jeg kom tilbake fra pappaperm så hadde jeg kommet til en konklusjon. For å være byrådsleder må man ha et seks- til åtteårs-perspektiv. Det er et komfortabelt borgerlig flertall i denne byen. Er du førstekandidat for Høyre så må du være innstilt på å lede en lengre periode.

Hove påpeker at han er 30 år, og har drevet med politikk hele livet. Å bli 40 år uten å ha drevet med noe annet, lokket ham ikke.

Det var BA som bragte nyheten om Hoves sjefs-nekt først. I et intervju med avisen tirsdag forteller han at han mener Ragnhild Stolt-Nielsen bør være en naturlig kandidat å se på dersom Monica Mæland gir seg som byrådsleder.

— Som leder i Bergen Høyre skal jeg være litt forsiktig med hva jeg sier, men Ragnhild Stolt-Nielsen er et godt navn å spekulere i, sier han til BA.

Avgjort i vårt

Til BT sier skolebyråden at han fortalte sjefen sin allerede i mai at han ikke ville etterfølge henne.

- Prøvde Mæland å overtale deg til å ombestemme deg?

— Hun har vært forståelsesfull i denne prosessen, og jeg vil ikke si hun har prøvd å overtale meg. Jeg var bekymret for at hun ville ta det på en dårlig måte.

- Er du sikker på at du ville fått spørsmålet?

— Det vet jeg ikke. Monica Mæland er byrådsleder, og som hun sier selv så sitter hun ikke på en oppsigelse. Men det er en grunn til at jeg avkrefter dette, så det er nok ikke helt usannsynlig.

Maktkamp

Hove og Mæland var i fjor i en konflikt rundt nominasjonsprosessen i Hordaland Høyre. Mens Monica Mæland ville ha Peter Christian Frølich på tredjeplassen på listen, sto Harald Victor Hove hardt på at nå avdøde Inge Lønning skulle ha plassen. Maktkampen endte med at Mæland fikk viljen sin. Innad i partiet har det vært snakket mye om denne dragkampen. Hove selv mener det ikke har hatt noe å si for muligheten til å bli byrådsleder.

— Det har påvirket lite. Monica skiller snørr og bart. Skulle vi avgjort min mulige fremtid som byrådsleder hver gang vi var uenige så ville den vært avgjort annenhver dag. Det er stor takhøyde for å være uenige i saker, og det lever vi godt med. Monica er profesjonell.

Ser til Oslo

Selv om Hove sier han ikke vil ende opp som en 40-åring uten annen livserfaring enn politikken, er han langt fra ferdig med den. Til BT sier han at en jobb i en borgerlig regjering ikke er noe han vil stille seg avvisende til.

— Min svakhet er at jeg er lett å overtale om et spennende prosjekt dukker opp. Men det kan være noe annet enn Oslo også, sier han, og presiserer at han ikke har fått spørsmål om å delta i et regjeringsapparat.