Klimasjef Eva Britt Isager, ansvarlig beredskapssjef Steinar Matre, helsevernetatsleder Ingvar Tveit og kommunaldirektør Robert Rastad sitter nå og diskuterer lokket som har lagt seg over byen.

På Danmarksplass er luftkvaliteten nå dårlig.

— Vi diskuterer tiltak og hvordan vi skal forholde oss til værmeldingen, sier konstituert informasjonsdirektør Elisabeth Farstad i Bergen kommune.

Et av tiltakene er datokjøring, som kommunen innførte på det verste i vinter.

— Det blir uansett ikke aktuelt med tiltak før over helgen. Og det er ikke gitt at det blir par- og oddetallskjøring, sier Farstad.

Senere i dag blir det nytt møte i kommunen. Tema: Langsiktige tiltak.

- Må handle raskt

Fra tidlig formiddag til klokken 18 torsdag var det svært dårlig luftkvalitet på Danmarks plass.

Mengden svevestøv var svært høy, og nivået på nitrogendioksid nærmest seg også grenseverdien for svært dårlig luft. Torsdag kveld ble kommunens beredskapsgruppe kalt inn, og den tverrfaglig gruppen følger utviklingen time for time.

Langtidsvarselet den neste uken er rene skrekkmeldingen for allergikere og astmatikere.

— Vi har et høytrykk som preger situasjonen. Det skal bli kaldt, og lite vind den neste uken, sier meteorolog Anne Solveig Andersen ved Værvarslinga på Vestlandet.

Nettopp denne værtypen gjorde at Bergen kommune forrige vinter ble tvunget til å innføre par og oddetallskjøring.

Klimasjef i Bergen kommune, Eva Britt Isager medgir at neste uke gir grunn til bekymring.

— Det er ikke så mange tiltak som kan iverksettes, så vi må se på de vi har, sier Isager.

Blir liggende

Alle som slet med luftforurensningen i vinter, går uansett en tøff uke i møte. Været blir klart og kaldt helt til neste helg.

— I og med at vi får ganske kald luft, vil forurensningen bli liggende langs bakken. Den vil ikke stige eller forsvinne før vi får nedbør, høyere temperaturer eller mer vind, sier Andersen.

Byråd Lisbeth Iversen understreker at de vil kunne sette i verk tiltakene raskere nå enn sist vinter.

  • Den akutte situasjonen følger vi tett, og vi gjør det som er nødvendig. Samtidig jobber jeg med mer permanente tiltak. Vi kan ikke bare ha tiltak når toppene kommer.

Iversen mener at Bergen må ha et trendbrudd.

  • Jeg mener at vi trenger en helårspakke. Vi kan ikke sette opp ekspressbusser og sambruksfelt kun i akuttsituasjonene, sier Iversen.

Hva synes du om par- og oddetallskjøring? Si din mening i kommentarfeltet under!