— Jeg trodde faktisk ikke dette var mulig. Min klient føler seg ydmyket og krenket. Det har jeg full forståelse for, sier advokat Johnny Veum, som forsvarer 40-åringen.

Anmelder krenkelse

Han har nå anmeldt saken til Spesialenheten for politisaker. Det vises blant annet til Den europeiske menneskerettskommisjonens artikkel 3, hvor det blant annet heter at ingen skal utsettes for «tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling».

— Det er vår klare oppfatning at det har skjedd brudd i dette tilfellet, sier Veum.

Hans klient beskriver det selv slik:

«De ga meg kun en gjennomsiktig papirdrakt, slik som Kripos bruker - og jeg var naken under. Den «posen» sprakk raskt i skrittet, men jeg fikk ingen ny. Ellers fikk jeg kun skoovertrekk, altså blå plastposer, å ha på føttene. ... Jeg måtte stå ustelt, forvirret og redd og skjule penis etter beste evne, siden denne var i «friluft». Meget krenkende og klart uakseptabelt».

- Enestående sak

— Jeg har aldri noensinne vært borti noe liknende. Det er helt ufattelig at det går an, sier Veum.

— Hvorfor anmelder du bare politiet og ikke domstolen? Den har vel et selvstendig ansvar for å se til at den siktede fremstilles på en verdig måte?

— Det er politiet som har ansvaret for fremstillingen, men jeg er enig i at retten burde reagert og gitt politiet beskjed om å fremskaffe min klient anstendige klær, sier Veum.

Det var advokatkollega Jostein Alvheim som møtte for Veum under fengslingsmøtet i Bergen tingrett for to uker siden. Alvheim skrev brev til politiet for å få forsikringer om at en slik fangebehandling ikke vil gjenta seg.

Verken Alvheim eller Veum har fått noe svar.

— At politiet ikke engang svarer, eller gir oss forsikringer om at dette ikke vil gjenta seg, gjør det nødvendig med en anmeldelse, sier Veum.

Han har fortalt om episoden til advokatkolleger. De er rystet.

— Jeg har forståelse for at politiet hadde behov for å undersøke min klients klær, men da er det et minstekrav at de skaffer ham nye. Han ble ikke bare fremstilt i en revnet papirdress. Han manglet undertøy og hadde ikke sko. Helt utrolig, sier Veum.

Starter etterforskning

Einar Drægebø, som er leder for Spesialenheten i Hordaland, bekrefter at de har mottatt anmeldelsen og at etterforskning vil bli igangsatt.

— Vi vil avhøre aktuelle personer for å finne ut hva som har skjedd, sier Drægebø.

Han vil ikke svare på om en papirkjeledress er en anstendig bekledning.

— Det blir feil å kommentere ettersom saken nå skal etterforskes av oss, sier Drægebø.

Det samme sier ledelsen i Hordaland politidistrikt, men visepolitimester John Reidar Nilsen går langt i å antyde at ting kunne vært gjort annerledes i denne saken.

— Den som fremstilles for fengsling skal være anstendig kledd. Skotøy og benklær er en forutsetning, sier Nilsen på generelt grunnlag.

— Har ikke politiet klær tilgjengelige i arresten?

— Jo, det har vi, men jeg vet ikke i hvor stort omfang og om vi har alle størrelser.

At advokatene ikke har fått svar fra politiet forklarer Nilsen med at han satt og skrev på svaret da anmeldelsen kom.

— Dermed var det naturlig å vente inntil Spesialenheten har fått gjort sitt arbeid, sier Nilsen.

SJOKKERT: Johnny Veum trodde ikke det var riktig da han fikk høre om behandlingen av sin klient.- Jeg har aldri hørt at noe slikt har skjedd andre steder i landet, sier Veum. ARKIVFOTO: ALF OVE HANSEN; SCANPIX