Dermed mister de en hel dag i den tsjekkiske hovedstaden. Slik blir det i hele vintersesongen.

— Vi kjøpte billetter med Norwegian allerede i april, og skulle ha reist om morgenen lørdag 9. november. Da hadde vi fått hele lørdagen i Praha. Vi har også kjøpt dyre konsert- og operabilletter. Men nå har vi plutselig fått beskjed fra Norwegian om at avgangstiden fra Bergen er flyttet til klokken 15.55 om ettermiddagen. Dermed går en hel dag fløyten i Praha, og vi vil heller ikke rekke konserter vi lenge har gledet oss til, sier Jostein Myklebust til Bergens Tidende.

Pådyttet nye tider

Han kjøpte billett med Norwegian sammen med fem andre, og sier at hundrevis av passasjerer fra Bergen er i samme båt. Helgeturen til Praha blir en dag kortere på grunn av den plutselige ruteendringene.

— Vi beklager dette sterkt. Men årsaken er at vi har fått nye avgangs- og landingstider - såkalte slottider - på flyplassen i Praha. Vi har forsøkt å få opprettholdt de avgangstidene det er solgt billetter til. Men det gikk dessverre ikke. Dette er noe flyplassmyndighetene i Praha pådytter oss, sier informasjonsdirektør i Norwegian, Anne Grete Ellingsen til Bergens Tidende.

Pengene tilbake

Myklebust og hans reisefølge forsøkte å få refundert både flybilletter og erstattet utgiftene til konsertene. Han mener selskapet opptrer arrogant. Kravet om erstatning for konsertbillettene ble kontant avvist. Flybilletten fikk han imidlertid tilbud om å få refusert.

— Passasjerer som blir berørt av ruteendringen, får tilbud om enten refusjon av flybilletten, eller gratis flytur om fredagene til Trondheim, slik at de kan fly derfra til Praha tidlig lørdag. De som velger dette, får imidlertid en hotellovernatting på Værnes flyplass, sier Ellingsen.

Dropper Norwegian

Myklebust og de fem andre passasjerene velger å vinke farvel til Norwegian lørdag 19. november. De reagerer på at selskapet bare beklager og beklager uten å ta hele tapet for reisefølget.

— Dette er utrolig lite kundevennlig. Han mener også at Norwegian står i fare for å rive ned sitt eget kundegrunnlag på flyruten Bergen - Praha med denne ruteendringen.

— Vi oppdaget at konkurrenten SAS også har billige billetter og flyr tidlig på morgenen lørdager. Selv om det koster oss 3000-4000 kroner mer, velger vi dette. Så får vi både konserter og hele dagen i Praha.

Informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen hevder at Norwegian ikke kan lastes for det som har skjedd. Så strengt som luftfarten i Europa er regulert, må man regne med at slike plutselige ruteendringer kan skje.