— Jeg har gått opp fire kilo på en uke. Det hadde ikke vært mulig før, sier Paul Inge Rødseth.

Han har nettopp fått besøk av kantinedame Tove Mørk og hennes trillevogn på enerommet. I dag står lapper med brunost på formiddagsmenyen, i tillegg til frukt, yoghurt og en bærsmoothie med ekstra næringsstoffer.

- Dagens høydepunkt

— Og så en gulrot, er du snill, sier Rødseth. Han har plukket med seg et assortert utvalg av frukt.

Da hudkreftrammede Rødseth ble innlagt på grunn av blodforgiftning, hadde han gått ned ti kilo i løpet av en uke. Nå, etter halvannen uke på Haukeland Universitetssykehus, er i hvert fall noe av vekten kommet tilbake.

— Vi prøver jo å fete dem litt opp. Vi gjør jo det, sier Mørk.

For mange av pasientene er det dagens høydepunkt når den blide damen med trallen kommer innom rommet.

— Det er alltid like spennende å se hva som er dagens meny. Den er så lekkert tilberedt at jeg forsyner meg hver dag, sier Gunvor Jacobsen, en annen av pasienten på kreftavdelingen der ernæringsprosjektet er prøvd ut.

Ber om påfyll

I tillegg til trillevognen mellom frokost og lunsj, er det buffé til alle måltider - med varmlunsj hver dag. Det øker matlysten, mener pasientene.

— Nå ber jeg til og med om påfyll. Hvem skulle trodd det, sier Rødseth, som sier at han lenge har slitt med dårlig matlyst. Og om dagens lunsj ikke skulle friste, kan han be kokkene lage noe annet, enten det er omelett eller grøt.

Resultatene av matprosjektet har ført til at det som i utgangspunktet var en prøve, nå er blitt fast. Seinere vil også andre avdelinger ved universitetssykehuset få nyte godt av smoothies og frukt servert på trillevogner.

Christiansen, Roar
Christiansen, Roar
Christiansen, Roar