Er maktkonsentrasjonen i Oslo blitt for stor? Det er tema for kveldens debatt, som foregår klokken 19 i salen Tivoli på Det akademiske kvarter.

Innledere er kommunal— og regionalminister Liv Signe Navarsete, BTs politiske redaktør Sjur Holsen, bystyrerepresentant Julie Andersland fra Bergen venstre og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Jette Christensen.

- Vil bli overkjørt igjen

Politisk redaktør i BT, Sjur Holsen, skriver at Bergen er en tråddukke styrt fra Oslo. Makten ligger hos store interesseorganisasjoner i hovedstaden og blant byråkratene i departementene.

— Når periferiene fra tid til annen blir tilstrekkelig forbannet på dette maktmisbruket, har det hendt at sentralmakten har snudd. Men uten en varig desentralisering av makt, kan og vil utkantene bli overkjørt igjen, skriver Holsen.

Professor Frank Aarebrot har kalt Norge en «sentraliserende sentralstat».

— Vestlendingene er i ferd med å bli forbannet fordi mange enda en gang føler seg overkjørt av et fjernt og arrogant regjeringsapparat i Oslo, sa Aarebrot under striden om Hardanger-mastene.

Hva skal bestemmes lokalt?

Et viktig prinsipp i politikken er at man ikke skal ta avgjørelser sentralt hvis de kan tas lokalt. Hvilke avgjørelser skal vi overlate til lokalpolitikerne, og hva skal staten bestemme?

Et styrket lokaldemokrati vil også ha sin pris. Er vi klare for økte geografiske forskjeller i Norge?

Debatten er et samarbeid mellom Bergens Tidende og Studentersamfunnet i Bergen.

Kommenter gjerne debatten i feltet under.