• Bestekompisen min pleide å mobbe meg og kalte meg for nettryne. Nå har han flyttet inn med en dame han traff på nettet, forteller Elias Kleanthous.

MAREN NÆSS OLSEN

På Blink.no kaller Elias Kleanthous seg «Cyprus», og har hatt 7540 gjester på siden sin. Selv har han vært innlogget 2984 ganger.

— Jeg logger på når jeg kommer hjem, og har siden åpen mens jeg lager middag eller ser på film. Det blir som en hobby. Du blir kjent med folk på nettet, og treffer dem i virkeligheten senere, forteller han.

På dagtid er Elias sjef for Obs! Elektro på Lagunen. På kveldstid er 29-åringen fast gjest på nettstedene blink.no og spraydate.no. For å snakke med gamle venner, treffe nye - og kanskje finne den rette.

Hele Bergen på nett

Og Elias er langt fra den eneste. Over 8000 bergensere har laget sin egen profil på blink.no. På landsbasis har nettstedet 160 000 medlemmer, eller blinkere, som de kaller seg, og får over 1000 nye hver dag.

Ideen er at blink skal være som et samfunn, der medlemmene er innbyggere, og prategruppene tilsvarer utesteder eller cafeer. Hver blinker har sin profil, med bilder og opplysninger om seg selv.

— Vi har fått tilbakemelding fra flere som har giftet seg og fått barn etter å ha møttes på blink. Og veldig mange som har blitt venner, sier Fredrik Kristiansen, ansvarlig for blink.no.

Han tror mange blinkere velger vekk tv-kvelder til fordel for dataskjermen.

— 80 prosent av blinkerne er innom en gang i uken eller oftere. De bruker veldig mye tid på Blink, enten de deltar i diskusjonsgrupper eller kikker på profilene til andre, sier Kristiansen.

— Det er viktig med humor og selvironi når du lager en profil. Og gjerne mange bilder, slik at folk kan være sikre på at det virkelig er deg, sier Elias.

«Nicket», eller kallenavnet ditt betyr også mye, og det lønner seg å velge det med omhu. Hvis du kaller deg for «Sexy_bimbo18» får du svar deretter.

Internett-terapi

Elias' karriere som nettprater begynte på dramatisk vis, med en bilulykke. Han har blitt operert flere ganger i ettertid, og måtte være hjemme en stund. Det var da han begynte å chatte.

— Det ble terapi for meg etter operasjonen, og jeg ble nok litt avhengig av det en stund, innrømmer han.

På stuebordet står et takkekort, med bilde av et brudepar og hilsen til Elias. Han traff paret på internett, samme sted som de traff hverandre. Etter over fire år med chatting, har han fått mange gode nettvenner.

— Mange tror at alle som chatter bare er ute etter sex, men jeg har truffet mange venner på internett, både gutter og jenter. De her har jeg vært og besøkt flere ganger, forteller han, og viser bilder fra utdrikningslaget til brudgommen. Bildene ligger ute på profilen hans, på blink.no.

Men litt flørting blir det. Den forrige kjæresten traff Elias på nettet.

— Hvis begge er ærlige kan man bli mye bedre kjent med damer på nettet enn når man går på by'n og drikker seg dritings. Når jeg chatter faller jeg lettere for personligheten, sier han.

Burde vært barnefritt

— Hver femte nettbruker bruker chattesider. I aldersgruppen 15 til 29 år har over halvparten av de spurte chattet, forteller Dag Andersen i TNS Gallup.

Han understreker at folk selv bestemmer hva de legger i ordet chatting. Det kan være både sjekking, diskusjoner og prat med venner over nettet. Men en ting er sikkert: den eldre garde chatter ikke.

— Det er bråstopp for de over 30. I aldersgruppen over 60 år chatter bare to prosent av nettbrukerne, sier Andersen.

Elias mener det burde vært aldersgrense på nettstedene.

— Chatting er ingenting for barn. Det finnes folk med skumle hensikter på internett, sier han.

Fremdeles finnes det mange som har fordommer, og par som ikke tør å si at de traff hverandre på internett. Elias er lei av å høre at nettprat er forbeholdt nerder og gamle griser.

— De finnes de også, men de fleste er helt vanlige folk. Det er en halv million profiler på spray.no. Det kan ikke være en halv million nerder, sukker han oppgitt.