• Jeg ser akkurat nok til å se at Katrine er den vakreste i hele verden, sier svaksynte David Hole og ser forelsket på kjæresten sin.

Vi befinner oss på dataleir for blinde, eller dataparty som de kaller det. Katrine, David, Kjartan og Anita, og enda et kjærestepar under en jakke later seg på tjukkasen i et av klasserommene på Ny Krohnborg skole. De er ikke så opptatt av selve databiten. Kos og samhold på tjukkasen er viktigere. De er datacampere, men campingen ar altså det viktigste.

— Jeg har faktisk ikke touchet et tastatur enda, for vi ligger bare her og koser oss. Jeg er utrolig dårlig på data, men det er ikke derfor jeg reiser hit. Jeg kommer for å treffe alle de råe folkene, sier Kjartan Grønvik fra Stavanger.

Og de råe folkene er enten sterkt svaksynte, eller helt blinde. Noen kan se kontraster og skygger.

— Jeg er stokk blind, sier Kjartan.

Fungerer som de andre

Ikke alle er fult så passive. På de andre rommene trykkes det flittig på tastaturer. Noen chatter på Mirk, og noen spiller dataspill. Andre laster ned musikk til Mp3-filer, og andre igjen lager sin helt egen musikk.

Ingrid-Merethe Berget fra Landås er blind, og har sittet i rullestol hele livet. Nå surfer hun på Internett, og chatter med venner på Mirk som om hun aldri skulle ha gjort noe annet. Hun har pugget bokstavene på tastaturet, og har en leseliste med punktskrift som gjør at hun kan lese av en halv skjermlinje om gangen. Bergenseren er takknemlig for at Norges Blindeforbund Ungdom (NBfU) arrangerer slike typer arrangementer.

— Dette er helt nytt for meg. Som rullestolbruker og blind har det alltid vært vanskelig å være med på store ting. Nå sover jeg på luftmadrass på gulvet som alle de andre her, sier Ingrid-Merethe.

— Det virker kanskje ikke som noe stort for andre, men for meg er det helt fantastisk, legger hun til og smiler forsiktig.

Møter fordommer

Vi beveger oss inn på et annet rom. Der sitter kjæresteparet Kari Janne Skynnes og Bent Kylles fra henholdsvis Lier og Kongsberg. De møtte hverandre på leir for litt over et år siden.

— Det er mange her som er plaget av mobbing, og som har vanskelig for å få venner på hjemstedet. Derfor er det så viktig med slike leirer, der vi får møte likesinnede som forstår situasjonen vår, sier Kari Janne.

Hun flyttet til slutt fra Ulsteinvik på Sunnmøre nettopp fordi hun ikke fant seg til rette på den videregående skolen der. I dag går hun på Briskeby skole i Lier, som egentlig er en skole for hørselshemmede. Det finnes ingen videregående skoler for blinde i dag.

— Vi skulle fått valget mellom vanlige skoler og skoler for blinde. Men i dag skal alle tvangsintegreres, sier Kari Janne, som føler at mange blinde blir frosset ut fordi synsfriske ikke vet nok om blinde.

— Har du gått ti år på skole og ikke har en eneste venn eller kjæreste, da er det fint å komme til en skole der folk skjønner hvordan du har det, sier Bent, som tenker tilbake på gym-timene med blandede følelser.

Så hører vi et fryktelig leven fra et av de andre rommene. Dataspillet Counter Strike har plutselig alles oppmerksomhet.

LIKER SEG BEST PÅ TJUKKASEN: De har kommet fra hele Norge for å være med på dataparty for blinde i Bergen. Men dataen har ikke førsteprioritet. Kos på tjukkasen er morsommere.
FOTO: EIRIK BREKKE