Beboerne i Natlandsveien 81 får nå komme tilbake til leilighetene sine. 19 personer ble evakuert da det brøt ut brann i et av husværene.

— To personer er kjørt til Haukeland Sykehus. Den ene personen bodde i leiligheten der det begynte å brenne. Den andre var blant de evakuerte og følte seg dårlig, opplyser operasjonsleder Svein Lyssand ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Svart og sotet fasade i 3. etasje av Nattlandsveien 81, vitner om dramaet denne fredagsettermiddagen. Utenfor står en buss hvor evakuerte får varme seg. Overalt blinker det i blålys fra politi- og ambulansebiler.

Mange i rullestol

Innsatsleder Gustav Landro i politiet forteller at de slo full katastrofealarm da de ble klar over brannen i boligblokken for blinde og svaksynte på Landås.

— Det er relativt dramatisk når vi vet at de er blinde. Mange sitter i rullestol. Vi visste det var bare å sende alt vi hadde av mannskap, sier Landro.

Dette er et spesielt utsatt område fordi vi vet at beboerne ikke så lett kan evakuere seg selv.

Han mener imidlertid at det gikk bra å få beboerne ut i trygghet.

- Fått en del røyk

— Noen fikk hjelp av forbipasserende, andre hadde besøk av seende, sier innsatslederen.

Han opplyser at person er sendt til legesjekk.

— En beboer i leiligheten som brant, var tydelig sotet og har nok fått i seg en del røyk. Han var ved bevissthet, sier Landro.

Han kan så langt ikke si noe om brannårsaken.

- Sto på altanen

Karl Otto Nesdal, konstituert brannsjef orienterer:

— Brannen startet i en leilighet i 3 etasje. Dette er et hus hvor 36 personer har bopel, i hovedsak er de blinde og svaksynte.

-Det preget vår innsats. Vi måtte hjelpe folk som stod på altanen og som hadde behov for assistanse, sier Nesdal.

19 personer ble evakuert ut i en ventende buss der de ble kontrollert av helsepersonell.

Han forteller at det ikke var fare for spredning i boligblokken som er bygget av solid betong.

Ute på gaten står venninnene Aashild Dyrkolbotn og Gro Jakobsen og følger med på aktiviteten.

- Kvapp skikkelig

— Jeg kjente røykluken og sprang ut på altanen. Der så jeg gråsvart røyk stige opp. Like etter så jeg ambulansene, forteller Dyrkolbotn. Hun er selv svaksynt og bor i en av Blindeforbundets leiligheter i nabobygget.

— Jeg kvapp skikkelig da jeg skjønte det var nabohuset. De fleste som bor der er blinde eller svaksynte og bor alene. Dette må ha vært skremmende for dem, sier hun.

Hun forteller at hun tilbød å åpne sin egen leilighet for de evakuerte slik at de kunne varme seg, men de ble etter hvert plassert i en buss utenfor.

INNSATSLEDER: Gustav Landro.
BJØRN ERIK LARSEN
IMG_1392.JPG
LESERBILDE