— Det føles litt underlig. Det dirrer i huden og kan svi litt, men det gjør ikke vondt, sier Shanthya Thevanathan fra Sri Lanka. Hun bleker huden i ansiktet for andre gang hos hudpleieklinikken Face It. Ønsket om lysere hud og å fjerne sjenerende ansiktshår er årsaken.

Daglig leder og eier av klinikken, Mona Sarwar, er opprinnelig fra Pakistan. Hun kom til Bergen for fem år siden etter å ha fullført hudpleierutdanningen i London, og de siste to årene har hun drevet Face It i Bergen.

— Vi er de eneste som tilbyr kjemisk hudbleking i Norge, hevder Sarwar.

Skraper av øverste hudlag

Hudblekingen er gjort på 30 minutter, og selve blekekonsentratet blander Sarwar selv. Den hvite massen består av planteenzymer, ammoniakk og en «etnisk ingrediens»..

I det Sarwar skraper blekingskonsentratet av ansiktet til Thevanathan, kan du tydelig se at den hvite massen er blitt brunlig. Bruntonen er det øverste pigmentlaget i huden som er kommet av.

— Du ser forskjellen med en gang! Hudfargen blir jevn, og huden føles mye bedre, sier en fornøyd Thevanathan.

Det er først det siste året at Sarwar har begynt med kjemisk hudbleking. Det er ingen forskjell på sommer og vinter - Sarwar har like mange kunder uansett årstid. Etter den kjemiske behandling må man imidlertid være forsiktig med å oppholde seg i solen.

Helt vanlig i asiatiske land

Hudbleking er svært vanlig i asiatiske land. - Asiatiske menn vil ha jenter som er hvite i huden. Vanligvis bleker vi bare ansiktet og halsen, men før spesielle anledninger, som for eksempel når pakistanske kvinner skal gifte seg, vil de gjerne bleke hele kroppen, forklarer Sarwar.

Hun har ikke hatt én norsk kunde enda.

— Hudbleking er ikke for nordmenn. De er for bleke, ler Sarwar.

— Hva med mannlige kunder?

— Vi har to. Noen menn er plaget med mørke hår under øynene hvor det ikke går an å barbere. Kjemisk hudbleking bleker ansiktshår også, slik at de blir mindre fremtredende, forklarer hun.

Sarwar er arvelig belastet. Helt siden hun var liten jente har hun tråkket inn og ut av sin mors hudpleieklinikk i Pakistans hovedstad Lahore. Det er moren som produserer mesteparten av produktene hun bruker i behandlingen også.

En ringerunde rundt til Bergens mange hudpleieklinikker viser at ingen andre tilbyr kjemisk hudbleking.

BLEK: - Det var en pakistansk prest som sa en gang at hvis man var snill og gjorde gode handlinger på jorden, så ville du få hvite jenter i himmelen, forteller hudpleier Mona Sarwar mens hun bleker huden til Shanthya Thevanathan. Hun forteller at svært mange asiatiske jenter kunne ønske at de var lysere i huden.
Høvik, Tor