En 26 år gammel mann er dømt til fengsel i tre år og ni måneder for å ha slått, skallet og ranet en jevnaldrende barndomskamerat. En 34 år gammel mann som medvirket til forbrytelsene er dømt til fengsel i ett år og ti måneder.

De to mennene oppsøkte mannen i hans leilighet, etter å ha brukt amfetamin. Da 27-åringen åpnet døren, slo 26-åringen til ham umiddelbart. Ifølge dommen slo han «mange ganger, hardt og med knyttet hånd». Også 34-åringen slo fornærmede flere ganger i ansiktet.

Tvunget til å ta GHB

Senere skallet 26-åringen mannen ned, noe som førte til brudd i kjevebenet til 27-åringen. Offeret ble tvunget til å drikke GHB, som 34-åringen hadde dratt og hentet. De to mennene har deretter stukket mannen med en sprøyte som de sa inneholdt heroin, men det er uklart om stoffet ble injisert.

Årsaken til volden skal ha vært en uoverensstemmelse om et leieforhold.

Retten mener mannen ble utsatt for massive trusler om alvorlig vold. «Truslene har vært i et slikt omfang at de tiltalte fullstendig har hatt makten over fornærmede», heter det i dommen.

De to mennene stjal deretter lommebok, flatskjerm, kamera, stereoanlegg, høyttalere, PC og mobiltelefon samt klær og sko fra 27-åringen, etter at 34-åringen hadde skaffet transport.

Foruten brudd i kjevebenet førte volden til betydelige bloduttredelser i mannens ansikt. 27-åringen mistet bevisstheten som følge av volden og tvangsrusingen. Retten mener fornærmede har fått livskvaliteten sterkt redusert: «Han tør ikke gå ut lenger og isolerer seg.»

26-åringen gjorde videoopptak av hendelsen med mobiltelefonen. Videoen ble «et sentralt bevis» og bidro til å felle ham. Det ble også funnet DNA-spor på stedet.

Begått i prøvetiden

Retten mener at 26-åringen var pådriver for det som skjedde. Han er domfelt åtte ganger tidligere, blant annet for voldsforbrytelser, og var løslatt på prøve da volden og ranet fant sted. Han ble også dømt for innbrudd i en barnehage, og retten satte den samlede straffen til fengsel i tre år og ni måneder.

34-åringen blir beskrevet som «mer den som ble med». Han er domfelt 16 ganger tidligere, i hovedsak for narkotika og vinningsforbrytelser, aldri for vold. Han ble dømt til fengsel i ett år og ti måneder.

De to mennene må også betale 27-åringen 100.000 kroner i oppreisning og 50.000 kroner i erstatning. 26-åringen anket dommen på stedet, mens 34-åringen tok betenkningstid.