Det var stor dramatikk under regjeringskonferansen sist torsdag. Statsråd Helga Pedersen trodde hun hadde regjeringen med seg i å heve U-864 på havbunnen ved Fedje.

Flybilletter til Bergen var bestilt, opplegget for en pressekonferanse i Bergen var rigget. Pressemeldingen var klar til å bli sendt ut.

**Les også:

Fedje-ordføreren reagerte med vantro**

I siste øyeblikk fremmer noen av Ap-statsrådene i regjeringen tvil. Det handler ikke om penger, men om risikoen for at kvikksølvtankene kan bli ødelagt. Man blir enige om å utsette saken til januar.

Ikke julegave

Som BT tidligere har skrevet, ville fiskeri— og kystminister Helga Pedersen (Ap) kunngjøre avgjørelsen like over nyttår. Forsinkelsen skyldes at regjeringen ennå ikke har bestemt seg for om ubåten med 67 tonn kvikksølv bør heves eller tildekkes. Hevingsalternativet har en prislapp på nær en milliard kroner.

Men med julen for døren, og behovet for gode nyheter, forsøkte hun å forsere saken. Det gikk ikke, tungvekterne i det største regjeringspartiet satte foten ned.

Etter det BT forstår var det ikke statsminister Jens Stoltenberg som stoppet saken, det var andre statsråder som reiste tvilen. Det skjedde alt under lunsjen før selve regjeringskonferansen.

Stortingsgruppene til SV og Senterpartiet har begge gitt utvetydig melding til sine representanter i regjeringen om at U-864 må heves for å bli kvitt forurensningsfaren en gang for alle.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe og fraksjon i transportkomiteen, som har saken, har ennå ikke bestemt seg. Kravet fra Hordalands-partiet er imidlertid klinkende klart: Den tikkende miljøbomben må opp fra havbunnen.

Vanlig med flere runder

Fedje-ubåten har vært tema på møter i regjeringen, som er vanlig i kompliserte saker. Det kan gå både en og to, og flere runder i regjeringenskonferanser før man ender på en av to løsninger: Saken sendes til underutvalget, dvs. partilederne Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og samferdselsminister Liv Signe Navarsete. Eller de kommer frem til et vedtak i samlet regjering.

I Hordaland Arbeiderparti håper man at partifellene ved makten lar tvilen komme hevingsforkjemperne til gode.

– Blir det vanskelig å drive valgkamp for Ap i Nordhordland og resten av fylket hvis partiet sier nei til heving?

– Ubåtsaken blir nok et tema hvis vi ikke får hevet den. Det blir nok ikke helt enkelt for oss å håndtere en slikt utfall i valgkampen, medgir fylkesleder og stortingsrepresentant Per Rune Henriksen.

Arbeiderpartiets stortingskandidater fra Hordaland kan bli sittende igjen med svarteper i ubåtthrilleren. Særlig ille blir det for toppkandidaten, Anne-Grete Strøm-Erichsen, som sitter i regjeringen. Dersom hun og resten av Ap-statsrådene tvinger gjennom at ubåten skal ligge tildekket på bunnen, vil hun får en tøff valgkamp i hjemfylket.

Entydig

I de andre to rød-grønne partiene er stemningen entydig:

– Stortingsgruppen vår har uttalt seg helt klart om heving, sier Rune Skjælaaen, parlamentarisk leder i Sp og Hordalands-representant. Mer vil han ikke si om prosessen rundt det tyske ubåtvraket. Men både Skjælaaen og SVs nestleder Audun Lysbakken er tydelig på at en hevingsbeslutning – selv om den er regjeringens ansvar – må være lokalt forankret. Det betyr at det ikke blir satt i gang noen heksejakt mot ansvarlige statsråder hvis det skulle gå galt under operasjonen.

SKULLE MØTES: Fiskeriminister Helga Pedersen var torsdag på vei til Bergen for å fortelle at U-864 skulle heves. Turen ble avlyst i siste sekund. I Bergen satt Fedje-ordfører Kristin Handeland (t.h.) og ventet.
Helge Sunde
MILJØBOMBE: U-864 inneholdt 1875 slike stålflasker med totalt 65 tonn kvikksølv. Det fem millimeter tykke stålet har enkelte steder korrodert ned til under én millimeter.
Jan Helge Romarheim, Franzefoss Gjenvinning