Lønnsrotet for de 320 de sivilt ansatte ved verkstedet på Haakonsvern fortsetter på andre året. Onsdag satte verkstedklubben foten ned og politianmeldte Forsvaret på grunn av rotet med lønnene og lønnsslippene.

Som et eksempel på hvordan det nye lønnssystemet i Forsvaret fungerer, forteller nestleder i verkstedklubben, Kurt Polden, følgende historier.

Trukket 25000 for mye

— En av medlemmene våre tok ut en feriedag i romjulen. På januarlønnen sto det: «Ferietrekk 16636 kroner». Mannen hadde jobbet overtid, og på lønnsslippen er han godskrevet for noe av overtiden, men også trukket 8000 kroner for overtid. Inn på konto kom et udefinert beløp på 10 206 kroner. Til sammen fikk han utbetalt 1295 kroner.

Et annet eksempel handler om en ansatt som på januarlønnen ble trukket 11000 kroner for overtid han skulle ha jobbet i en periode i 2004.

— Han jobbet mye overtid da, men beløpet for denne overtidskompensasjonen stemmer ikke med trekket på 11000 kroner, sier Polden. En verkstedarbeider hadde kjøpt pc gjennom jobben og hadde avtalt å bli trukket i lønn med 500 kroner pr. måned.

— Trekket sist måned var på 900 kroner, forteller Polden.

«Greske» lønnsslipper

En av kollegaene hans hadde fått for mye utbetalt tillegg som bas i 2003 med i alt 15000 kroner.

— Dette ble betalt tilbake i løpet av mai og juni i 2004. På januarlønnen nå i 2005 ble han trukket for hele beløpet - 15000 kroner. Mannen fikk bare utbetalt en månedslønn på 1240 kroner og måtte be om betalingsutsettelse på lån og husleie. For ham var dette sårt fordi han er ryddig person som i 30 år har betalt sine forpliktelser i rett tid. Beløpet er nå refundert, og mannen har betalt lånet og husleien, forteller Polden.

Polden peker også på at lønnsslippene generelt er et problem for mange.

— Noen av tillitsmennene våre sier til oss at arbeiderne ikke orker å lese lønnsslippene fordi de ikke skjønner hva som står der.

FULLT LØNNSKAOS: De ansatte ved verkstedet på Haakonsvern er lei av uforståelige lønnsslipper. Fra venstre: Bernt K Olsen,Ansgar Stavenes,Sigmund Liljegren,Raymond Børø,Arne Glopp,Eivind Krossøy. (ARKIVBILDE)
MARITA AAREKOL