— Jeg sto i handlekøen da ekspeditøren kom med rasistiske slagord. Det var veldig ubehagelig, forteller indiskfødte Magdalena til BT.

Det var onsdag kveld at ekspeditøren i Rimi-butikken i Håkonsgaten gjentatte ganger kom med krenkende uttalelser overfor Magdalena. Det stod flere andre personer i køen, og ekspeditøren gjorde det klart at «det er slik vi ariere hilser på hverandre».

— Det var åpenbart at vedkommende reagerte på grunn av min hudfarge. Jeg ble helt satt ut, og tenkte ikke før jeg kom ut av butikken.

Da ble hun meget provosert over opptrinnet til den mannlige ekspeditøren.

— Jeg finner meg ikke i å bli behandlet på denne måten, sier Magdalena, som vurderer å anmelde forholdet.

- Beklagelig

Butikksjef Lars Løvås ved Rimi beklager hendelsen overfor Bergens Tidende.

— Slikt skal ikke forekomme. Vedkommende vil få seg en advarsel, sier Løvås.

For en tid siden ble en av ekspeditørene ved Rimi-butikken politianmeldt etter å ha kommet med liknende rasistiske uttalelser.

Butikksjefen sier at de ikke har hatt andre klager av denne typen før nå.

— Nei, dette er nytt for oss. Men saken er selvsagt meget uheldig, medgir Løvås.

Utbredt problem

Leder for MiRA-Senteret (Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner) i Oslo, Fakhra Salimi, sier at verbal trakassering av innvandrere er et utbredt problem i Norge.

— Det er en del av hverdagsrasismen. Den er skjult, og ikke lett å sette fingeren på. Likevel oppleves den som veldig ubehagelig, sier Salimi.

UBEHAGELIG: Studenten Magdalena Björkén (21) fikk slengt flere ukvemsord mot seg av en ekspeditør ved Rimi i Håkonsgaten. – Veldig ubehagelig, sier hun.
Foto: Rune Sævig