Hittil har alle i Arbeiderpartiet sagt at opplysningene om kuppet på Frps nominasjonsmøte kom som lyn fra klar himmel da Bergens Tidende avslørte det tirsdag.

Les også: Fagforeningens muldvarp

Men BT har fått tilgang til en utveksling av e-poster som viser at både kontorsjef Rune Opstad ved partikontoret på Youngstorget og fylkessekretær Stian Nyhus i Hordaland ble informert om kuppet allerede i mai.

E-posten ble besvart

«I Bergen i fjor foregikk det en litt spesiell aktivitet innen deres parti», skriver tipseren i en e-post 16. mai.

Deretter beskriver han hvordan partimedlem Trond Hjelmeland og andre drev en rekrutteringskampanje i det skjulte for å kuppe valglisten til Frp i Bergen.

«Det jeg lurer på er hvordan dere kan tillate noe slikt. For meg virker dette som brudd på hele det demokratiske prinsippet, og ikke noe ett parti som Ap burde være kjent av» spør tipseren.

Henvendelsen ble besvart mindre enn to timer senere. Svaret fra kontorsjef Rune Opstad er kort:

«Hei. dette er vi ikke kjent med, så det er vanskelig å si noe om en sak som er ukjent. Men prinsipielt er dette selvfølgelig noe som vi ikke ville ha oppfordret til, eller støttet på annen måte».

Svaret sendes med kopi til fylkessekretær i Hordaland Ap, Stian Nyhus.

Benektet kjennskap

Aps partisekretær Martin Kolberg har flere ganger sagt at ingen i partiorganisasjonen visste om det som hadde foregått før BTs avsløring. Dette sa Kolberg i debatt med Frp-leder Siv Jensen på NRKs Her og Nå onsdag:

— Selvfølgelig, verken vi eller Ap i Bergen visste om dette. Hadde vi gjort det, ville vi stanset det. Og hadde vi fått vite om det i ettertid, ville vi fortalt om det.


Kolberg: — Pinlig og vanskelig | Også Frp ble informert | Eilertsen: - Kostbart slurv

Rune S. Opstad er ansatt som kontorsjef ved partikontoret på Youngstorget i Oslo. I organisasjonskartet for den administrative ledelsen i partiet, er han plassert like under Martin Kolberg.

— Husker ikke

Dette svarer Opstad når BT konfronterer ham med e-posten:

— Jeg husker ikke den e-posten. Jeg har sikkert sendt den videre for lokal behandling.

— Du har også svart (journalisten leser opp svaret).

— Ja, jeg står selvfølgelig inne for det som er skrevet. Ap kan ikke stå bak en slik praksis. For øvrig må jeg vise til det som er sagt av partisekretær.

— Kolberg sa at dersom partiet hadde fått vite om kuppet i ettertid, ville dere fortalt det. Viser ikke denne e-posten at dere fikk vite om det?

— Jeg informerte ikke Martin om det. Jeg har nok sendt det over til fylkeskontoret for lokal behandling. Jeg har ikke koblet det til denne saken før du gjør det nå.

— Men navnet til Trond Hjelmeland og flere detaljer er nevnt i e-posten?

— Ja.

— Likevel har du ikke tenkt på den e-posten før nå?

— Nei, det stemmer.

Endret forklaring

Fylkessekretær Stian Nyhus i Hordaland Arbeiderparti husker derimot at han fikk videresendt e-posten.

— Ja, jeg husker den e-posten.

— Hva ble gjort med den?

— Jeg mener jeg snakket med Teknisk faglag, og de benektet det som sto der.

— Husker du hvem du snakket med?

— Nei, dette er så lenge siden.

— Det var 16. mai.

— Ja, det er flere måneder siden. Jeg må tenke meg om og ringe deg tilbake.

Tre timer senere ringer Nyhus opp igjen. Da har han blant annet snakket med Martin Kolberg og Rune Opstad. Nå er forklaringen endret noe.

— Jeg kontaktet ikke noen i faglaget. Det stemmer ikke. Det som skjedde, var at jeg ikke tok tipset for god fisk. Jeg svarte Opstad på e-posten, og så var saken ute av mitt minne, sier Nyhus.

Tar støyten

Han har funnet e-posten på sin PC, og refererer svaret. Ifølge Nyhus skrev han at han ikke hadde registrert at noen av Aps medlemmer har meldt seg ut og inn i Frp. Dessuten pekte han på at Trond Hjelmeland stadig er ute i media og kritiserer Frp.

— Jeg holdt det som helt usannsynlig at Teknisk faglag, som er blant de mest kritiske til privatisering, skulle ha meldt noen inn i Frp, utdyper han.

— Snakket du med noen i partiet om dette?

— Nei, verken der eller med min kollega på kontoret, eller noen andre.

— Men husket du ikke e-posten da BT skrev om saken tirsdag?

— Nei, den var helt ute av minnet. Hadde jeg klart å rekonstruere den, ville jeg selvsagt ikke sagt at jeg aldri hadde hørt om dette før.

Nyhus er klar på at det er hans ansvar at e-posten ikke ble fulgt opp.

— Jeg har gjort en kjempestor feil. Jeg burde ha undersøkt med Trond Hjelmeland om det var mer i disse påstandene. Det er jeg som fylkessekretær som har ansvaret for oppfølging, sier han.

Kolberg: - Pinlig og vanskelig | Også Frp ble informert

Har denne saken skadet Ap? Si din mening!

Sigbjørn Sandsmark