To av ungdommene på politiets liste er bare 14 år gamle, ifølge politiet.

— Det er sterkt bekymringsverdig at de er så unge. Det er bare to uker siden vi tok fem andre ungdommer for narkotikabruk. Tre av dem var 14 og to var 15, sier politioverbetjent Kjell Idar Vangberg på Nordhordland lensmannskontor.Torsdagens aksjon kommer samme uke som politiet i Bergen gikk til aksjon mot om lag 40 elever på syv videregående skoler. Politiet i Nordhordland har utarbeidet en liste på 30 unge hasjrøykere i Lindås, Meland, Radøy og Austrheim. Fredag morgen hadde de fått kontakt med 25 av dem.

30 navn

En av ungdommene, en mann i begynnelsen av 20-årene, skal ha fått tilbud om å kjøpe marihuana mens han satt i avhør hos politiet.

Under avhøret fikk han følgende tekstmelding fra en 23 år gammel bekjent: «Har du røyk? Jeg får inn et parti med røyk i kveld».

Politiet ba mannen spørre hva slags røyk det var snakk om, hvorpå avsenderen svarte «pot».

En patrulje rykket ut til 23-åringen, som erkjente forholdet på stedet. Under ransakingen skal det ha blitt funnet en pose marihuana i et kjøkkenskap.

Flere beslag

Aksjonen rettet seg spesifikt mot de yngste brukerne, opplyser Vangberg.

— Om lag halvparten er 16 år eller yngre. To er fjorten år gamle. Seks-syv personer er også mistenkt for videresalg, sier han.

Politiet har gjennomført ransaking hos ti av ungdommene etter å ha fått rettslige kjennelser.

— Det største beslaget er på 100 gram hasj, i tillegg til litt amfetamin og piller. Vi regnet ikke med å gjøre store beslag. Dette er først og fremst en forebyggende aksjon, for å få slutt på narkotikabruk hos unge mennesker, sier Vangberg.

Flere av ungdommene går på ungdomsskolen og er under den kriminelle lavalder. De fleste kan vente seg påtaleunnlatelse, og slipper straff.

Ifølge politiet er flere av ungdommene elever ved Lindås ungdomsskole og Knarvik videregående skole.

— De ble tatt separat, og det har ikle vært en aksjon vi har koordinert opp mot skolene, sier Vangberg.

Facebook-meldinger

Torsdagens narkoaksjon var et resultat av flere ukers etterforskning. Tidligere i år ble en ung mann pågrepet og siktet for å ha distribuert narkotika i Nordhordland. Han erkjente forholdet i avhør.

Da politiet gikk gjennom mobiltelefonen hans, dukket det opp svært mange sms og Facebook-meldinger som omhandlet kjøp og salg av narkotika.

Plutselig satt politiet med en liste på rundt 30 navn de mistenkte for å ha hatt befatning med narkotika.

23-åringen som ble tatt med marihuana i kjøkkenskapet, måtte overnatte i arresten. Han vil bli avhørt i løpet av fredag.

— Han har vært veldig samarbeidsvillig, og vi håper det ikke blir nødvendig å fremstille ham for varetektsfengsling. Vi må nesten avvente og se hva han forklarer seg om, sier politiadvokat Line Skjengen, som er påtaleansvarlig i saken.

Mannen er en kjenning av politiet, og har tidligere pågrepet for vold og narkotika.

— Enkelte av de vi har hatt inne til samtale, sier at de har prøvd hasj en gang eller to. Andre sier at de er blitt presset til det. For politiet er det viktig at ungdommene blir gjort oppmerksomme på hvilke konsekvenser det kan få å bli tatt, sier hun.

Flere på listen

Vangberg understreker at de fleste ungdommene er greie folk som ikke har alvorligere forhold på rullebladet.

- Hvem er det som selger hasj til 14-åringer?

— Det er som regel venner som selger til hverandre. De finansierer eget bruk ved å selge til andre. En del tjener også gode penger på salg av sprit. Kommunikasjonen går på telefon og sosiale medier, som Facebook, sier Vangberg.

- Hva sier ungdommene når dere snakker med dem?

— De aller fleste er greie ungdommer som ser at dette er noe de ikke bør drive med. Jeg håper det går inn hos de fleste at dette ikke er en farbar vei. Blant foreldrene er reaksjonen nesten ubetinget positiv. Noen er klar over at det er noe galt og er glade for at vi tar tak i det, fordi de ikke når frem selv. Andre blir overrasket, sier Vangberg.

Politiet håper å få gjennomført samtaler med resten av ungdommene i løpet av dagen.

- Tilfeldig

17-18 av de 30 på politiets liste er under myndighetsalderen.

— Det er den aldersgruppen vi har prioritert å ta.

To av dem som ble pågrepet av politiet torsdag, fikk sakene sine henlagt som intet straffbart forhold.

Ifølge Vangberg var det helt tilfeldig at aksjonen i Nordhordland skjedde samme uke som den storstilte aksjonen i Bergen sør.