Hun er ikke den eneste.

I går skrev BT om ni år gamle Pernille Lokøen, som må gå hjem fra skolen flere ganger i uken på grunn av kraftig hodepine. Hun har legeeklæring på at skolen har gitt henne migrene.Andreklassingen Andrea Olsen Geithus (7) har fått problemer etter at hun flyttet over i samme bygg som Pernille holder til i i fjor høst.

— Da vi hentet henne på skolen, klaget hun over at det var tungt å puste. Vi tenkte at det var på grunn av tung inneluft og våte klær, forteller mammaen, Tonje Geithus.

Fikk ikke puste

Men for en måned siden fikk Andrea astmaanfall hjemme, der hun knapt fikk puste. Utredning på Barneklinikken viste at hun har fått astma.

— For oss var det påfallende at hun fikk problemer i det hun flyttet over i nytt bygg. Hun har aldri hatt problemer før, det kom litt utpå høsten. Hun har alltid vært et friskt barn, og har ikke hatt sånne tendenser, sier mammaen.

For fjerdeklassingen Pernille Lokøen startet også problemene da hun flyttet over i dette bygget. I feriene er hun helt frisk.

— Det er helt forferdelig hvis det er sånn at unger får kronisk sykdom av å gå på skolen. Det burde være unødvendig, sier Tonje Geithus.

- Bør være i orden

Rektor Magne Blom på Varden skole prøver nå å få en oversikt over hvor mange som blir syke av bygget. Han samler opp alle legeerklæringene som kommer inn, og melder dem videre i møter med Helsevernetaten og Bergen Kommunale Bygg (BKB).

Han er fortvilet over at elevene risikerer å bli syke av å gå på skolen.

— Det er veldig slitsomt. Det er ikke dette vi skal drive med. Vi skal drive med skole, dette er basale ting som bør være i orden, sier han.

Vil måle inneklima

Rektoren understreker at det er gjort mange grep for å bedre forholdene. I det aktuelle bygget er det grøftet rundt, vannspeilet er senket, gulvet i gangen er skiftet ut og isolasjonen er byttet ut i to klasserom, dessuten er ytterveggene skiftet.

— Vi har fått tilrettelagt ventilasjon i hvert klasserom. Jeg hadde forhåpninger om at det skulle være bra nå, sier Blom.

Han skal i møte med BKB i dag og diskutere tiltak. Han er blant annet opptatt av at det blir gjort gode målinger over hele skolen som dokumenterer hvordan inneklimaet er.— Vi må kvalitetssikre målingene. Vi må være trygge på at vi måler det vi er ute etter, sier han.

Hvordan står det til på din skole? Send bilder til 2211 eller skoleforfall@bt.no - eller fyll ut skjemaet under :

Hva mener du om forfallet i bergensskolen? Si din mening under!

HODEPINE: Pernille Lokøen (9) må gå hjem fra skolen flere ganger i uken på grunn av kraftig hodepine. Hun har fått påvist migrene, og har legeerklæring på at dårlig inneklima i klasserommet på Varden skole er grunnen. Moren, Ellinor Lokøen, er fortvilet.
Fred Ivar Utsi Klemetsen