Han og tre andre barn slapp fra ulykken uten alvorlige skader, til tross for at de landet utenfor karusellen med vognen over seg. Hele sitteanordningen hadde løsnet fra underlaget.

— Jeg satt i koppen med tre andre. Da vi var kommet opp i marsjfart, begynte den plutselig å gå opp på ett hjul. Noen sekunder senere løsnet den helt og veltet, forteller Gabriel.

Han og de tre andre ble liggende i trappen, med vognen over seg.

- Hjalp de andre

— Jeg krabbet ut, og hjalp de andre. Så kom det sikkert ti stykker løpende til. Men de var bare opptatt av å få vognen på plass igjen. De hjalp ikke oss, sier Gabriel.

13-åringen slapp fra ulykken med en smell i skulderen og et sår på nesen. Faren, Bjørn Michelsen, har tenkt på at det kunne gått mye verre.

MUTTEREN: Denne mutteren under vognen løsnet mens karusellen var i gang.
POLITIET
VOGNEN: Tivoliet fikk et forelegg på 25.000 kroner etter ulykken, for overtredelse av tivoliloven.
POLITIET

— Et tivoli skal være trygt. Punktum. Det skal ikke være nødvendig å stille spørsmålet engang. I dette tilfellet er det bare flaks at det ikke gikk verre, sier han.

- Veier 200 kilo

Han skjønte først ikke alvoret da Gabriel ringte ham rett etter ulykken.

— Etterpå skjønte jeg hvor ille det var. Vi fikk vite at vognene veier 200 kilo. Tenk om noen hadde stått der den landet, sier han.

Vognene på karusellen «King Waltzer» spinner rundt sin egen akse, i tillegg til at hele plattformen snurrer rundt. Vognen løsnet fra plattformen på det som var fredagens første tur da tivoliet åpnet.

Politiet rykket ut etter ulykken, og gjorde undersøkelser på stedet. Det endte med et forelegg på 25.000 kroner til tivoliet, opplyser politiadvokat Harald Bilberg i Hordaland politidistrikt.

— Årsaken til at det ble ilagt forelegg, er overtredelse av tivoliloven, som regulerer hvordan slike innretninger skal være utstyrt og kontrolleres. I dette tilfellet var det en mutter under plattformen som løsnet. Den skal ha en låseskrue, men denne var enten ikke montert, eller den har skrudd seg ut, sier Bilberg.

Kontrollert i mai

Han påpeker at manglende kontroll kan få alvorlige konsekvenser.

— Men den hastigheten vognen kommer opp i, er det et ikke ubetydelig farepotensial. Kontrollrutinene har ikke vært tilstrekkelige ved tivoliet, sier Bilberg.

Ifølge politiet ble tivoliet kontrollert av Statens jernbanetilsyn i mai. Det er jernbanetilsynet som har ansvaret for tilsyn med omreisende tivoli av denne typen. Den gang ble det ikke funnet mangler.

— Dette er et mobilt tivoli som monteres og demonteres på hvert sted det kommer til. At ting er i orden under én kontroll, er ingen garanti for at monteringen skjer på riktig måte neste gang, sier Bilberg.

Er åpnet igjen

Da BT var til stede ved tivoliet på Os i går kveld, var karusellen åpnet igjen. Far og sønn Michelsen reagerte på at det skjedde allerede samme kveld som ulykken inntraff.

— Det er merkelig at den ble satt i drift igjen så kjapt. Jeg synes også det er provoserende at ingen virket interessert i å hjelpe barna som ble slengt ut. De ansatte var bare opptatt av å montere vognen igjen, sier Bjørn Michelsen.

Gabriel har tenkt på hvorfor de valgte akkurat den vognen som viste seg ikke å være festet skikkelig.

— Alle vognene var ledige. Typisk at vi satte oss i akkurat den som løsnet, sier han.

Ingen av de ansatte ved Skandinavisk Tivolipark ville snakke med BT i går kveld. I stedet henviste de til selskapets daglige leder, Svein Faale Willadsen i Glomma Drift AS, og selskapets advokat.

Ingen av dem var tilgjengelig for kommentar i går.